Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Zavižanu -19

Snijeg u Pločama, u Hrvatskoj sve hladnije. Nema nastave u dijelu škola u Dalmaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je i dalje okovana u ledenoj hladnoći, a prosječna temperatura zraka sve je niža, dok se za vikend predviđa i polarnih -20 stupnjeva.

Jutros u 6 sati najhladnije je bilo na Zavižanu, gdje je izmjereno -19 stupnjeva, dok je zagrebačko Sljeme drugo najhladnije mjesto u zemlji s izmjerenih -14 stupnjeva Celzija. Uz to na Zavižanu je izmjereno čak 64 centimetra snijega, dok je na Sljemenu izmjereno tek 6 centimetara bijelog pokrivača.

Pročitajte i ovo Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus" Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća

Snijeg je padao i na Dubrovačkom području, a zadržao se čak i u Pločama, gdje je jutros izmjereno tri centimetra, stoji na stranicama DHMZ-a. Snijeg je pao i na otoku Hvaru te i u Biogradu na moru.

Osam gradova ispod -10

U čak osam gradova u Hrvatskoj izmjereno je jutros -10 ili manje stupnjeva Celzija. S -10 se bude Gospić, Županja, Lipik, Osijek i Slavonski Brod, dok je u Novoj Gradiškoj, Daruvaru i Bilogori izmjereno i -11 stupnjeva.

U Zagrebu je izmjereno -6 stupnjeva, no uz vjetar, koji dodatno produbljuje osjećaj hladnoće. Istra je u temperaturnom minusu, a čak je i u Splitu izmjerena čista nula stupnjeva Celzija, dok je Dubrovnik jutros osvanuo tek s dva stupnja u pozitivi.

Obustavljena nastava u Šibensko-kninskoj županiji

Zbog izrazito niskih temperatura i snijega koji je napadao tijekom jučerašnjeg dana, Šibensko-kninska županija je donijela odluku da danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama na području te županije, izvijestio je Ured župana. O početku nastave župan Goran Pauk odluku će donijeti danas. Škole nema niti u Imotskom.

U susjednoj Srbiji temperature su još i drastično niže, te više sliče arktičkim, nego onim u zemlji umjerenog pojasa. U srpskom gradu Sjenici izmjereno je -36 stupnjeva, a idućih dana najavljuje se još hladnije vrijeme s temperaturom ispod -40.

Ukoliko ovako veliki minus iz regije ne dođe do Hrvatske temperature će se spuštati 'samo' do -20.

HAK: Promet otežavaju poledica, snijeg i jak vjetar

Poledica, snijeg i jak vjetar otežavaju promet u većem dijelu gorske i primorske Hrvatske, a u prekidu su i trajektne linije za većinu kvarnerskih i srednjodalmatinskih otoka, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK), upozoravajući vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te ako je moguće odgode putovanja.

Snijeg mjestimice i povremeno pada u Lici i Dalmaciji, u Istri mjestimice puše jak vjetar, a na srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za osobna vozila je preko Gračaca i Zatona Obrovačkog, a za ostala, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je preko Gračaca, Obrovca i Karina),

Zatvorena je i autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene te državne ceste Orebić-Zadon Doli i Dobroselo-Mazin.

Samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala od Bakra do Senja, Paški most te državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački i Gospić-Karlobag. Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj, Split-Supetar, Split-Vis i Split-Stari Grad. Na splitskom području u prekidu su sve katamaranske linije, izvijestio je HAK. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene