Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature u minusu

Hladno, hladnije: Snijeg u Dubrovniku i M. Lošinju; u Srbiji najavljuju -40!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se Hrvati pripremaju na najavljene temperature od - 20 stupnjeva, u Srbiji najavljuju spuštanje temperatura na nevjerojatnih - 40!

U srpskom gradu Sjenici izmjereno je - 36 stupnjeva, a idućih dana najavljuje se još hladnije vrijeme s temperaturom ispod - 40. 'Srce puca od mraza. Čitave noći smo ložili vatru u kućama i štalama da se ne bi smrzli i mi i stoka. Vani je jezivo hladno, iz kuće izlazi samo onaj tko mora', rekao je jedan mještanin za Kurir.

Pročitajte i ovo Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend Vremenska prognoza Bliži se Prvi maj: Koja polovica tjedna je bolja za spajanje s vikendom? Screenshot Središnji SAD Sravnjene kuće, odneseni krovovi: Deseci tornada pogodili državu, najavljeni novi udari

>> Desetak gradova u Hrvatskoj na -10, od srijede ledeni dani i snijeg

Ukoliko ovako veliki minus iz regije ne dođe do Hrvatske temperature će se spuštati 'samo' do -20. Od današnje prosječne temperature od minus šest stupnjeva temperature će samo rasti, ali u minus. Tako će se u četvrtak i petak temperature spuštati do minus osam, odnosno - 10. Subota nam donosi -13, a vikend se spušta do -17 stupnjeva.

Spomenimo da je danas u 7 ujutro na Zavižanu izmjereno -18 stupnjeva, a na Sljemenu -12. Istovremeno je u primorskim gradovima, Rijeci, Malom Lošinju i Dubrovniku, pao snijeg.

Na Zavižanu 55, u Gospiću 17 centimetara snijega

Na Zavižanu je palo 55 centimetara snijega, u Gospiću 17, a snježni pokrov prekrio je i Dubrovnik, Pag i Zadar Najlošije vrijeme zabilježeno je na Zavižanu, na 1.676 metara nadmorske visine, gdje je palo 55 centimetara snijega, a temperatura se spustila 18 stupnjeva ispod nule.

Protekle noći Liku je zahvatilo snježno nevrijeme i niske temperature, a najviše snijega, 17 centimetara palo je u Gospiću, u kojemu je jutros izmjereno - 9 Celzijevih stupnjeva. U predjelima Velebita jak vjetar napravio je snježne nanose mjestimice više od jednog metra.

Otočac je prekrilo osam, Udbinu sedam, a Karlobag dva centimetra snijega. Snijeg je pao i na otoku Pagu gdje je zabilježen tek jedan centimetar.

Zimska služba 'Lika ceste' u punom je stupnju pripravnosti. Komunalne službe u Gospiću jutros imaju pune ruke posla, pa unatoč snijegu i hladnoći gotovo da nisu zabilježena kašnjenja autobusa u prigradskom prometu. Snijeg nošen vjetrom padao je i u podvelebitskom Primorju. Za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala Karlobag-Sv Marija Magdalena.

U Europi 89 žrtava zime, pojačana potražnja ruskog plina

Rekordno niske temperature u dijelovima istočne Europe povećale su broj žrtava arktičke hladnoće na 89 u srijedu i prisilile ruskog naftnog diva Gazprom da upozori potrošače neka ne rasipaju energiju. Gazprom je ipak odaslao umirujuću poruku europskim kupcima.

'Unatoč povećanoj potrošnji u Rusiji zbog velikih smrzavanja, Gazprom nastavlja ispunjavati svoje ugovorne obveze prema europskim klijentima', napisao je jedan predstavnik tvrtke.

U Ukrajini su 43 osobe umrle od hladnoće u zadnjih pet dana, objavilo je ministarstvo za hitna stanja u toj zemlji u kojoj je zima najhladnija u zadnjih šest godina te noću temperature padaju na 33 ispod ništice. Stotine grijanih šatora postavljeni su za smještaj beskućnika. Prognoze govore da će veljača u Ukrajini biti izuzetno hladna, kao i polovica ožujka.

U Bugarskoj je temperatura niža od 30 stupnjeva zamrznula bankomate u Sofiji, objavio je dnevnik Trud. U toj je zemlji osam osoba umrlo od hladnoće, a 14 u Rumunjskoj.

U Poljskoj u kojoj je ranije deset osoba umrlo od hladnoće, broj žrtava povećao se noću na srijedu s novih pet žrtava niskih temperatura, 26 stupnjeva ispod ništice. Takve bi temperature trebale potrajati nekoliko dana i poljski plinski monopol PGNiG objavio je u srijedu da je ograničio plin za industriju kako bi namirio kućanstava.

U Sloveniji su snažni vjetrovi nosili krovove te su vlasti zatvorile neke škole, objavile su vlasti.
 

Svoje efektne snimke zime pošaljite nam na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene