Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška godina

SNH: Sve je teže zaštititi prava zaposlenih novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je teže zaštititi radna i socijalna prava novinara u Hrvatskoj, istaknuto je na redovitoj godišnjoj skupštini Sindikata novinara Hrvatske koja se održava u Karlobagu.

Protekla godina bila je teška za cijelu branšu, što se odrazilo na položaj novinara i njihov materijalni i radni status, rekla je predsjednica SNH Gabrijela Galić i dodala da se u mnogim redakcijama pritisnutima financijskim problemima smanjuju ili ne poštuju prava zaposlenih pa gotovo i nema medijske kuće bez potrebe za pojačanim sindikalnim angažmanom. Na skupštini je upozoreno na sve izraženiji problem koji se odnosi na rad novinara na temelju ugovora o djelu i u tzv. RPO sustavu (registar poreznih obveznika).

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

>> SNH i HND upozorili na sve lošiji položaj novinara

Sindikat upravo ovih dana, kada se raspravlja o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka, može utjecati na promjenu tih trendova, ocijenjeno je na skupštini. Posebno je istaknut problem novinara internetskih portala koje, kako je rečeno, poslodavci tretiraju kao potrošnu robu, ali koji su se polako počeli sindikalno organizirati, što daje prve rezultate. Kako je rečeno na skupštini, Sindikat novinara Hrvatske nastavio je pregovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru te je HUP-u poslao prijedlog ugovora za novinare i medijske radnike te za cjelokupnu izdavačku djelatnost.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtaka kćeri i prebacivanja radnika u te tvrtke, čime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora. Sindikalni povjerenici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

Na skupštini je upozoreno kako su poslodavci međusobno interesno povezani te da koordinirano djeluju prema sindikatima. Zaključeno je da Sindikat treba raditi na jedinstvu novinara u zaštiti njihovih temeljnih prava. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene