Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković objavio je da je pokrenuo postupak za razrješenje potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i državnog tajnika u ministarstvu financija Slobodana Ilića.


Premijer je to objavio na hitno sazvanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je naveo da je Dinkića i Ilića o svojem potezu obavijestio neposredno prije obraćanja novinarima u vladi te da je o svojoj odluci obavijestio i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Ljubljana, ilustracija Susjedi će morati paziti što govore: Za vrijeđanje članova Vlade plaćat će se paprene kazne

>> Srbijanski premijer Borisu Tadiću ponudio ostavku

'Da bi u 2011. obavila sve promjene koje građani od nje očekuju, vlada mora djelovati kao jedinstven tim, a ne kao slobodna udruga važnih ili manje važnih ministara', poručio je Cvetković. Dodao je kako biti ministar u vladi 'ne smije biti sredstvo osobne promidžbe, već treba značiti odgovornost za uspjeh cijele vlade'.

Đinkić prihvatio svoju smjenu

Mlađan Dinkić izjavio je navečer kako prihvaća odluku srbijanskog premijera Cvetkovića o njegovoj smjeni najavivši kako će ta stranka ostati u vladi.

'Prihvaćam odluku Tadićeve stranke da se povučem iz vlade, međutim, stojim iza svake riječi koju sam posljednjih dana izgovorio. Žao mi je ako se predsjedniku (Srbije Borisu) Tadiću nije dopala istina', rekao je Dinkić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice predsjedništva stranke.

Istina je, kako je rekao, da stanje u državi nije dobro, da srbijansko društvo ima ozbiljnih problema te da su promjene neophodne i da je Srbiji potreban zaokret.

Žestoki sukobi s Gorenjem

Mediji u Srbiji proteklih dana opširno su pisali o sukobima u vladajućoj koaliciji, prije svega o trzavicama između stožerne stranke vladajuće koalicije, Demokratske stranke (DS), koju predvodi Boris Tadić, i stranke G17 plus, predsjednik koje je Dinkić.

Dinkić se sukobio i s državnim tajnikom ministarstva financija Slobodanom Ilićem, krajem siječnja i početkom veljače, kad je, kako su javljali mediji, Dinkić uputio premijeru Cvetkoviću pismo sa zahtjevom da Ilić bude kažnjen zbog izjava o tvrtki 'Gorenje', koje su suprotne vladinoj politici privlačenja stranih ulaganja.

Ilić je prije toga, oštro reagirajući na najavu da će ta slovenska tvrtka graditi svoju tvornicu u Zaječaru, a ne u Valjevu, to povezao s Dinkićevim političkim djelovanjem. (Hina)