Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjenjuju se dva ministra

Smjene u srpskoj Vladi zbog slovenskog Gorenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković objavio je da je pokrenuo postupak za razrješenje potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i državnog tajnika u ministarstvu financija Slobodana Ilića.

Premijer je to objavio na hitno sazvanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je naveo da je Dinkića i Ilića o svojem potezu obavijestio neposredno prije obraćanja novinarima u vladi te da je o svojoj odluci obavijestio i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Srbijanski premijer Borisu Tadiću ponudio ostavku

'Da bi u 2011. obavila sve promjene koje građani od nje očekuju, vlada mora djelovati kao jedinstven tim, a ne kao slobodna udruga važnih ili manje važnih ministara', poručio je Cvetković. Dodao je kako biti ministar u vladi 'ne smije biti sredstvo osobne promidžbe, već treba značiti odgovornost za uspjeh cijele vlade'.

Đinkić prihvatio svoju smjenu

Mlađan Dinkić izjavio je navečer kako prihvaća odluku srbijanskog premijera Cvetkovića o njegovoj smjeni najavivši kako će ta stranka ostati u vladi.

'Prihvaćam odluku Tadićeve stranke da se povučem iz vlade, međutim, stojim iza svake riječi koju sam posljednjih dana izgovorio. Žao mi je ako se predsjedniku (Srbije Borisu) Tadiću nije dopala istina', rekao je Dinkić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice predsjedništva stranke.

Istina je, kako je rekao, da stanje u državi nije dobro, da srbijansko društvo ima ozbiljnih problema te da su promjene neophodne i da je Srbiji potreban zaokret.

Žestoki sukobi s Gorenjem

Mediji u Srbiji proteklih dana opširno su pisali o sukobima u vladajućoj koaliciji, prije svega o trzavicama između stožerne stranke vladajuće koalicije, Demokratske stranke (DS), koju predvodi Boris Tadić, i stranke G17 plus, predsjednik koje je Dinkić.

Dinkić se sukobio i s državnim tajnikom ministarstva financija Slobodanom Ilićem, krajem siječnja i početkom veljače, kad je, kako su javljali mediji, Dinkić uputio premijeru Cvetkoviću pismo sa zahtjevom da Ilić bude kažnjen zbog izjava o tvrtki 'Gorenje', koje su suprotne vladinoj politici privlačenja stranih ulaganja.

Ilić je prije toga, oštro reagirajući na najavu da će ta slovenska tvrtka graditi svoju tvornicu u Zaječaru, a ne u Valjevu, to povezao s Dinkićevim političkim djelovanjem. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene