Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Masovno bolovanje kabinskog osoblja Croatie Airlinesa bilo je medicinski opravdano. Bolovanja nisu lažna, imali su crijevnu virozu. Službeni je to nalaz inspekcije HZZO-a. Ali, unatoč tome Uprava Croatia Airlinesa nastavlja postupak otkazivanja ugovora o radu za 49 djelatnika jer i dalje tvrde da je to bio prikriveni štrajk, a oglasio se i resorni ministar.


Predsjedniku Uprave na stol je stigao službeni inspekcijski izvještaj HZZO-a. 'Izvještaj je, zapravo, na neki način očekivan. Tu se ne navodi o kojim se bolestima radi nego se navodi samo konačno mišljenje da je neko bolovanje bilo opravdano ili nije. Očekivano je da će većina biti opravdana i zaista sva su opravdana', kazao je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Vezani članci Videozid: Bolovanja - 2 Svakog dana na bolovanju je gotovo 100.000 ljudi: Pogledajte od čega najviše bolujemo, ali i koliko je bolovanja lani bilo - neopravdano Slika nije dostupna 'Otkazi stjuardesama su grubi udar na temeljna ljudska i radnička prava!'

Radničko vijeće jednoglasno je odbilo prijedlog Uprave o redovnim otkazima. Prozvani djelatnici kažu da je odluka očekivana i da ih smeta podcjenjivanje i zastrašivanje od strane Uprave. 'Naravno da nas vrijeđa. To vrijeđa svakog građanina jer se pitamo što to znači, da čovjek ne smije biti bolestan?', kazala je Ivana Lojo, članica Sindikata kabinskog osoblja.

Resorni ministar nerado je komentirao novonastalu situaciju. 'Stvar kolektivnog pregovaranja je stvar Uprave. Ja vam sigurno ne ličim na Božidara Kalmetu koji će čarobnim štapićem doći i reći hura. Dakle to je stvar Uprave', kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

>> 'Radimo i od 3 ujutro i od 21 navečer, danima ne vidimo obitelj, zar je nas 200 krivo za propast CA?'

A Uprava je ustrajna u namjeri da podijele otkaze. Nalazima HZZO-a očito ne vjeruju pa su od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zatražili da ih dodatno provjere. Boje li se skupog parničenja i mogućih milijunskih šteta. 'Rizik uvijek postoji. Zato i postoje nadležna tijela koja mogu utvrditi pravorijek', kazao je Kučko. Lojo pak upozorava da Uprava ne razmišlja što radi te da štetno djeluju za novac poreznih obveznika i svoje zaposlenike.

Reagirale su i sindikalne središnjice. Kažu da je odlazak na bolovanje zakonsko pravo radnika, i da bolest nije „skrivljeno ponašanje" i opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu. Pravni stručnjaci kažu da je Inspekcijski nalaz nadležne institucije u ovom slučaju HZZO-a ključan i teško oboriv argument. 'Ukoliko u tom izvješću stoji da su na bolovanja bila opravdana. Dakle, medicinski indiciran, onda u tom slučaju taj otkaz ne bi bio zakonit i opravdan', kazao je odvjetnik Veljko Miljević.

Ni jedna ni druga strana ne popuštaju - interni natječaj za popunjavanje radnih mmjesta stjuardesa kojima daju otkaze zasada nije polučio očekivani rezultat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju