HNB je odlučio reagirati kad su otkrili da se na 95 posto svih minusa na tekućim računima zaračunavaju kamate više od dopuštenih. Sugerirao je bankama da smanje stope, a banke su odlučile reducirati prešutne minuse. Što znači da građani moraju početi vraćati 630 milijardi kuna duga. Banka sada klijentu nudi da joj kreditom vrati novac.


840.000 građana trebalo bi što prije početi vraćati sva prekoračenja od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna jer im se prešutni minusi do kraja godine smanjuju na 1500 kuna. Banke im sada nude kredite da isplate minuse.

Vezani članci Ilustracija Hrvatske banke u lovu na štediše: Nude novi proizvod, pogledajte koliko možete zaraditi Ilustracija Kuna uskoro odlazi u povijest! Koji je najlakši način zamjene u euro?

"Ovisno o vlastitoj politici poslovanja i u dogovoru s klijentima banke će ponuditi različite mogućnosti otplate obveza te kao i dosada postupati u skladu s važećim propisima", kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

"Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje", kazao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

"Neka vraćaju oni koji su mi dali, promjenit ću banku", poručuje Vjekoslav.

HNB naime pokreće izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju jer su kamate na prešutne minuse od 8,11 do previsokih 17,4 posto. Po ocjeni HNB-a, oni s dopuštenim minusima, kojih je 32.000 plaćaju prihvatljivih 7,61 posto, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

"Potpuno je neumjesno i neprihvatljivo da do ukidanja dođe u nekom vrlo kratkom vremenskom roku", smatra Tomislav Ćorić.

"Ovo područje nedopuštenih smatram da nije bilo prihvatljivo i da nije to toga trebalo doći jer banka mora regulirati svoje odnose", rekao je Slavko Linić.

Građani su u prešutnom minusu 6,3 milijarde kuna, za što će bankama u godinu dana platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata.

Blokiranih je već 241.000 s dugom od 17,6 milijardi kuna. Mnogima će život sada zbog nenadanih troškova biti još teži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju