Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako to ostvariti?

Smanjivanje kamata na kredite: Popularna mjera već u startu vuče repove...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su najviše kreditno zaduženi za kupnju stanova i automobila.

Stoga ih i zanima plan ministra financija Slavka Linića, koji je najavio da će ograničiti kamate na stambene kredite na 5 posto, kao i minuse na tekućim računima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 101 glas za 'Zakon o švicarcu' u Saboru prihvaćen jednoglasno Slika nije dostupna Tema dana Što kažete na dogovor oko švicaraca?

Prijedlog bi, doznajemo, trebao biti predstavljen sutra! No stručnjaci upozoravaju da je pravno upitno može li ministar ograničiti kamate. Marija Duganđija se davno opekla na kreditu. Osim što je izbor valute bio švicarski franak koji joj je produljio planove otplate - kamata je visokih šest posto. Linićev plan ograničavanja na pet posto zato pozdravlja. 'Bilo bi lijepo da od hrvatske Vlade se pokaže neka vrsta autoriteta nad bankama. U svakom slučaju bi to podržala', rekla je Marija.

Prema izračunu na kreditu od 100 tisuća eura na 30 godina - uz kamatu od šest i pol posto banci ukupno vraćamo 227.000 eura. S kamatom od pet posto ukupan iznos otplate je 193.000 eura. Ušteda je to od čak 34.000 eura.

>> Evo kako izgleda smanjivanje minusa na Linićev način

'Sigurno je da bi ta kamata na 30 godina definitivno značila neku uštedu, ali ja sam u klopci već sad', kaže Marija. Kao i mnogi drugi. Detalja oko ograničavanja kamate nema. Vlada još brusi zakone. Nema izjašnjavanja ni iz Hrvatske narodne banke. Upitno je može li ministar uopće ograničiti kamate kako je najavio.

'Ne smatramo dobrim da se to radi kao dekret ministra nego da se stvarno unutar Zakona o kreditnim institucijama stambeni krediti tretiraju s posebnom regulativom i posebnim nadzorom', kaže Branka Lukačević Gregić, iz udruge Franak. Nejasno je i hoće li se ograničavanje kamate primjenjivati i na one postojeće kredite ili samo buduće.

'To bi bila osnova za novu tužbu i diskriminaciju potrošača na istom tržištu. Mi smo pred zakonom svi isti!', smatra Branka. Upravo o mogućim sudskim tužbama analitičari vide najveću opasnost Vladine namjere.

'Treba vidjeti kako bi se to tehnički i s pravne strane uspjelo riješiti pogotovo ako bi se primjenjivalo retroaktivno i na kredite koji su se uzeli do sada. Tu ima puno, jako puno pravnih dilema, sigurno će ostati jedan dio dužnika zakinuti', rekao je Vjeko Peretić, bankarski analitičar.

Naočigled popularna mjera tako već u startu vuče brojne repove. S obzirom na to da se od najave ograničenja kamate s detaljima još uvijek odugovlači - možda je samo primamljiv prijedlog za birače prije lokalnih izbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene