Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo primjer!

Evo kako izgleda smanjivanje minusa na Linićev način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Linić odbacio je tvrdnje da se predomišlja oko svog plana kojim bankama želi nametnuti ograničenja kamatne stope na stambenu štednju, te korištenje minusa za iznos od samo jedne plaće.

Uvjeren je da je takav potez spas za građane, od kojih, prema nekim procjenama, njih milijun koristi minus na tekućim računima. U svojoj izjavi, poručio je bankama da 'protiveći mu se, ulaze u rat koji neće dobiti'.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Zaduženi građani u panici Prošli ga trnci kad je pogledao aplikaciju banke: ''Nisam siguran da je to pravilno''

A mi smo napravili okvirnu procjenu ministrove akcije 'iz velikog minusa u manji minus'. Recimo da vam je plaća 5 tisuća kuna i da ste u minusu od 200 posto.

>> 'Ne odustajem od smanjenja minusa! Ako banke žele rat, dobit će ga!'

Na deset tisuća kuna minusa uz kamatnu stopu od 11,95 posto, banci ćete otpaćivati 100 kuna na mjesec samo kamata. Glavnicu od 10 tisuća kuna na koju vam se obračunava kamata uopće u tom slučaju ne otplaćujete i praktički u minusu možete ostati doživotno.

Poslušate li savjet ministra Linića i pokušate se svesti na samo jednu plaću u minusu, to bi značilo da morate odmah početi otplaćivati recimo 5 tisuća kuna na godinu dana, da biste 5 tisuća ostali u dopuštenom minusu.

Dakle, uzimate potrošački kredit od 5 tisuća kuna s nešto povoljnijom kamatnom stopom, banci ćete u godinu dana vratiti dug i platiti kamate na njega 460 kuna na mjesec. Uz to i dalje plaćate i kamatu na minus od 5.000 kuna u iznosu od 50 kuna na mjesec.

Razlika je dakle 100 kuna i stalno smo u minusu ili godinu dana po 510 kuna, a zatim nam ostaje samo kamata po 50 kuna. To je pozitivna strana ove priče, no negativna je kako izdržati godinu dana s 410 kuna manje za osnovne životne potrebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene