Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju u srijedu se održao se Dan uvaženih gostiju (Distinguished Visitors Day - DVD) međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19".

Galerija


Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Vezani članci Vojni avioni, ilustracija Letačke aktivnosti nad Hrvatskom: Danas i sutra moguće probijanje zvučnog zida Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Bivši ministar Miljavac o Krstičevićevoj kupovini jeftinog stana: "Puno generala je dobilo stanove po tom pravilniku, nije on bio iznimka"

Na vježbi uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova nazoči i direktor vježbe, zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu general pukovnik Christopher Cavoli.

Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. u Hrvatskoj i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj i u vojarni "Josip Jović" u Udbini te na području Slovenije i Mađarske.

Uz hrvatsku vojsku, odgovor na nepredviđene situacije, ali i snagu na slunjskom su poligonu pokazali pripadnici iz čak 12 savezničkih zemalja, njih oko 1700. Naime, vježba se istodobno i već danima provodi i na području Slovenije i Mađarske.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Tamo ih nakon Slunja čeka još jedan izazov - uvježbavanje prelaska granice s opremom, ali i povratak u matične baze.

Iako vojnike u Slunju vrijeme nije poslužili, zadovoljni su vježbom. ''Čestitao bih svim svojim kolegama
iz stranih zemalja, odrađeno je vrhunski. Nije bilo naporno, a nevrijeme je naše vrijeme'', rekao je Dino Runje, pripadnik 4. gardijske brigade Pauci.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dino Runje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Brojni gosti i uzvanici na poligonu danas zadovoljni viđenim. Ministar obrane Damir Krstičević iskoristio je priliku i prevezao se u jednom od oklopnjaka.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''Nekad je Hrvatska bila sama. Vidimo da nije sama, da su tu partneri, saveznici i zadaća svih nas je graditi mir, sigurnost i ova vježba danas nije da bi netko išao u rat, nego da smo jaki i snažni, da čuvamo mir u regiji i sigurno i u Europi", rekao je ministar obrane.


 

Političarima ukrali identitet: Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek "prodavali staro željezo"