Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucanj u prazno?

BANKE TUŽE HRVATSKU 'Uvedite im porez pa ćemo riješiti problem!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoj Vladi prijeti naplata poteza Milanovićeve Vlade u slučaju 'švicarski franak'. Zbog konverzije kredita dio banaka poduzeo je prve korake prema tužbi protiv Hrvatske na arbitražnom sudu u Washingtonu. Traže odštetu za oko 8 milijardi kuna umanjene dobiti.

Prošla je Vlada donijela Zakon, a novu zbog toga čekaju - tužbe. Zbog konverzije kredita u švicarskim francima dio banaka traži arbitražu pred sudom u Washingtonu. Matične Erste i Raiffeisen banke poslale su službena pisma upozorenja Vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača Slika nije dostupna Nema okolišanja Udruga Franak od stranaka traži 'hoćemo' ili nećemo' odgovore na ovih 8 pitanja

'Tijekom perioda od 90 dana Vlada ima mogućnost reagirati na pismo. Nakon tih 90 dana može se pokrenuti procedura u Washingtonu. RBA trenutačno čeka odgovor na poslano pismo, a nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima', izvijestila je Raiffeisen banka.

Bivši ministar financija Boris Lalovac poručuje: 'Imali smo dužnost zaštiti svoje građane i dovesti ih u položaj građana koji imaju kredite u eurima jer švicarskih franaka nikad nije ni bilo u Hrvatskoj. Vlada ima dosta zakonskih i pravnih mogućnosti kako se zaštititi od tužbe'.

Zbog Zakona bivše vlade, ističe HDZ-ov Ivan Šuker, teret bi mogao pasti na proračun pa će gubitke banaka od 8 milijardi kuna na kraju platiti - svi građani.

'Sad se postavlja pitanje je li taj posao odrađen kao što je trebalo ili se moglo na drugačiji način, sporazumom s poslovnim bankama i HNB-om postići daleko bolje rješenje i za hrvatske građane i za državni proračun', kazao je Šuker.

Za Udrugu Franak ovo je udar na državu.

'Očekujem da država pozove te banke na stranu i da im lijepo kaže - ukoliko ne povučete tu svoju žalbu, tužbu ili kako se već zove, mi ćemo vam uvesti porez na aktivu 1 posto, pa ćemo na taj način riješiti probleme za budućnost', savjetovao je Vladi Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Podržava ih Mostov zastupnik Ivan Lovrinović. 'Jedna banka u svojoj zemlji ne radi ovakve stvari. A u Hrvatsku dođe pa može prodavati ovakve pokvarene financijske proizvode i još se na kraju ide tužiti u bijelom svijetu', kazao je Lovrinović.

Oreškovićeva Vlada ima 90 dana za smišljanje - nove strategije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene