Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Mario Kovač odbio je današnji zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku za produljenjem pritvora za šestero osumnjičenih u slučaju "selotejp", s obrazloženjem da je istražni postupak završen te se mora poštivati zakonski rok od šest mjeseci pritvora u kojem državno odvjetništvo mora odlučiti o optužnici ili osumnjičenici izlaze iz pritvora.


Obrazloženje kaže da je istražni postupak završen te se mora poštivati zakonski rok od šest mjeseci pritvora u kojem državno odvjetništvo mora odlučiti o optužnici ili osumnjičenici izlaze iz pritvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Optužnica u slučaju 'selotejp' je pravomoćna Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Glavaša u slučaju 'selotejp'

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je danas produljenje pritvora od 15 dana, kolik je zakonski rok za odlučivanje hoće li ili ne će podići optužnicu nakon svršetka istražnog postupka, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. 

Glasnogovornik ŽDO-a Zvonko Kuharić je rekao da će Odvjetništvo donijeti odluku u zakonskom roku i najavio mogućnost da to bude već ovaj tjedan.

Rožac je kazao da osumnjičeniku Mirku Siviću šestomjesečni pritvor istječe 16. travnja i ako Županijsko državno odvjetništvo do tada ne podigne optužnicu i zatraži produljenje pritvora, osumnjičenik izlazi iz pritvora, a nakon toga, 19. travnja i idućih nekoliko dana i ostali osumnjičenici: Ivica Krnjak, Dino Kontić, Tihomir Valentić, Zdravko Dragić i Gordana Getoš-Magdić.

To se ne odnosi na Branimira Glavaša, kojem je zbog narušena zdravlja 37-dnevnim štrajkom glađu pritvor bio ukinut 2. prosinca prošle godine.

Glasnogovornik Kuharić je rekao da će ŽDO poštovati odluku istražnog suca te u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku.

 "Ako odluka ne bude donesena do 16. travnja za osumnjičenika Mirka Sivića, on će izići iz pritvora kao i ostali na dan kad im istječe šestomjesečni pritvor. Ako se podigne optužnica, očekuje se da će tada ponovno biti zatražen pritvor za osumnjičenike koji su bili u pritvoru tijekom istražnog postupka", rekao je. 

Dodao je kako se "može očekivati da će još ovaj tjedan Županijsko državno odvjetništvo odlučiti o podizanju ili odustajanju od optužnice".

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je produljenje pritvora zbog "dobivanja na vremenu u kojem bi se detaljno proučili materijali iz istrage tijekom koje je saslušano 147 svjedoka", a zahtjev je uputilo "na osnovi prava iz Rimskog statuta", rekao je Kuharić.

Glasnogovornik Županijskog suda Rožac podsjetio je da je
Izvanraspravno vijeće Županijskom državnom odvjetništvu sve
materijale o istražnom postupku dostavilo jučer. Podsjetio je da je prošli tjedan ŽDO zatražio od istražnog suca Kovača dopunu istrage, što je on odbio, kao i Izvanraspravno vijeće sljedeći dan, s obrazloženjem da predloženi svjedoci nisu relevantni za istražni postupak, te da je među svjedocima koje je predložio ŽDO i jedan koji u vrijeme kad su se dogodili ratni zločini nije bio ni u Osijeku ni u Hrvatskoj.