Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Riječka banka: Odvjetništvo najavilo izmjenu optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo danas je na ponovnom suđenju šesterima optuženima u "slučaju Riječke banke" najavilo da će izmijeniti optužnicu, pa je sutkinja Ika Šarić odredila da se izmijenjena optužnica iznese na sutrašnjem ročištu.

Suđenje je danas nastavljeno čitanjem prijašnjih iskaza optuženih, odnosno njihove obrane. Oni su se u početku suđenja izjasnili da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Kako se doznaje na Sudu, ako bi u optužnici bile učinjene važnije izmjene, koje se ne odnose samo na prilagodbu optužnice novoutvrđenim činjenicama, primjerice nalazu vještaka, branitelji bi imali pravo na pripremu ponovne obrane, što bi moglo ponovno oduljiti suđenje.

Ako se u optužnicu ne unesu važnije izmjene, suđenje će biti nastavljeno, pa se sljedećeg tjedna može očekivati izricanje presude.

Na jučerašnjem ročištu iznesen je nalaz sudskih vještaka iz Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka, po kojemu je bivša Riječka banka od 1997. do 2002. nedozvoljenim transakcijama oštećena za 119,8 milijuna dolara. 

Prema nalazu i mišljenju vještaka, prvooptuženi Eduard Nodilo ostvario je neovlaštenim deviznim transakcijama gubitak od oko 96 milijuna dolara, a dodatne obveze za pologe u tim transakcijama iznose oko 23 milijuna dolara.

Vještaci su procijenili da bi s mogućim uračunatim kamatama te s isplaćenim bonusima za uspješno upravljanje bankom od 1,4 milijuna dolara, ukupan gubitak iznosio 129,6 milijuna dolara.

Ponovna glavna rasprava u postupku protiv šestero optuženih, koje se tereti da su od 1997. do 2002. bivšu Riječku banku oštetili za oko 97 milijuna dolara, počela je sredinom veljače ove godine, ali je prekinuta jer su branitelji u zadnji trenutak predali primjedbe na nalaz vještačenja, pa je ovoga tjedna, nakon pisanog očitovanja vještaka, ponovno nastavljena.

Na ponovnom suđenju uglavnom se čitaju zapisnici već obavljenih svjedočenja.

Po optužnici, prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić i za zloporabu položaja i ovlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene