Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kirurg nije ni pozdravio Maškarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje riječkom kirurgu Branku Popoviću, optuženom da je nanio teške ozljede Miroslavu Maškarinu zbog nesavjesnog liječenja tijekom operacije odstranjivanja crvuljka, počelo je danas na Općinskom sudu u Rijeci.

Kirurg Popović odbacio je sve navode optužnice, te smatra da je riječ bila o komplikaciji koja je dovela do teške ozljede Maškarina, odnosno do amputacije lijeve noge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza zdravstva Čistačica u bjelovarskoj bolnici asistirala na operaciji! Slika nije dostupna Odvjetnici predložili Maškarin za liječnika traži 20 mjeseci zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti Popovića da je u riječkom Kliničkom bolničkom centru 10. srpnja 2006. godine propustio obaviti svoju liječničku dužnost s dužnom pažnjom olako smatrajući da neće doći do teških ozljeda Maškarinova organizma.

U optužnom prijedlogu stoji da je Popović prilikom laparoskopske operacije odstranjivanja crvuljka, nestručno rukujući instrumentom troakarom probio aortu uslijed čega je došlo do obilnog istjecanja krvi. Posljedica toga bila su teška oštećenja tkiva i posljedična amputacija Maškarinove noge.

Popovića se tereti i da je operaciju započeo, a da u tom trenutku nije bilo dovoljno odgovarajućeg konzilijarnog liječničkog kadra u KBC-u spremnog da pomogne u slučaju poteškoća.

>> Pokrenuta istraga zbog kobne pogreške kirurga

>> 'Maškarin ostao bez noge zbog komplikacija'

Kirurg Branko Popović je kazao da ni on niti itko drugi u operativnoj sali nije odmah primijetio puknuće aorte, već je ono zamijećeno padom krvnog tlaka.
Branko Popović izjasnio se da nije kriv po optužnom prijedlogu. U svojoj obrani kazao je da je odabrao laparoskopsku metodu kao posve priznatu i da ništa nije upućivalo da se ona ne može učiniti u ovom slučaju.

Govoreći o dijelu optužnog prijedloga, vezanom uz nedostatak konzilijarnog kadra, Popović je rekao da je to organizacijsko pitanje KBC-a, da je tako bilo i prije i poslije ove operacije.

Popović je rekao da je uveo troakar po svim pravilima i uz sve potrebne mjere opreza. Kazao je da nije ni on niti itko drugi u operativnoj sali odmah primijetio puknuće aorte, već je ono zamijećeno padom krvnog tlaka. Popović je kazao da je oštećenje aorte moglo nastati kontaktom s nekim od instrumenata, ali i zbog pritiska nastalog upuhivanjem ugljičnog dioksida nužnog za laparoskopske operacije unutar trbušne šupljine.

Komentirajući nalaz vještaka koji ga tereti da je probio aortu troakarom nepravilno ga uvodeći, Popović je rekao da je netočna tvrdnja u vještačkom nalazu da se troakar mora isključivo uvoditi pod kutom od 45 stupnjeva istaknuvši da se može postupati i na druge načine, ovisno o potrebi. Kazao je da nema izravnih dokaza da je puknuće aorte izazavano uvođenjem troakara.

Rekao je i da u timu vještaka nije bilo dovoljno laparoskopskih stručnjaka.

Ovu Maškarinovu ozljedu Popović je ocijenio komplikacijom, a ne liječničkom greškom. Rekao je da njegov postupak tijekom operacije ne može biti jedini uzrok Maškarinova gubitka noge, već da je to posljedica komplikacija koje su se nastavile na prethodne komplikacije.

Iskaz kao svjedok dao je Miroslav Maškarin rekavši da se ne sjeća mnogo toga zbog doživljenog šoka. Sjeća se samo dolaska u riječku bolnicu i vremena nakon buđenja iz kome, sredinom srpnja. Kazao je da osim amputacije lijeve noge, na desnoj ima 70 posto uklonjene muskulature, da na toj nozi ne može micati stopalom niti se dugo oslanjati na nju te da može hodati samo kratko vrijeme uz pomoć štaka.

Svjedočili su i Mašarinov otac Ivica i majka Zdenka prepričavši postupak od dolaska Miroslava u bolnicu do liječenja nakon operacije.

Suđenje se nastavlja 20. studenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene