Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Maškarin ostao bez noge zbog komplikacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC Rijeka zaključilo je da se u slučaju Miroslava Maškarina, kojem je zbog ozljede aorte tijekom operacije slijepog crijeva kasnije morala biti amputirana noga, ne radi o grešci kirurga, nego da je riječ o komplikaciji te vrste zahvata.


Povjerenstvo je na današnjoj konferenciji za novinstvo utvrdilo da je cijeli medicinki postupak nad Maškarinom, uključujući laparoskopski operacijski zahvat, proveden sukladno suvremenoj medicinskoj doktrini i praksi, a da je nastala ozljeda aorte opisana i priznata komplikacija te vrste zahvata.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Slika nije dostupna Kraći i bezbolniji način Izvadili joj slijepo crijevo kroz vaginu

U zapisniku je povjerenstvo navelo da se ozljede velikih krvnih žila u laparoskopskoj kirurgiji po literaturi događaju u 0,04 do 0,2 posto slučajeva kao i da je u stručnoj literaturi definirano da se ozljede nastale troakarom ne smatraju nemarom.

U zapisniku povjerenstva stoji da je operaciju nad Maškarinom obavljao 10. srpnja dr. Branko Popović, a asistent mu je bio dr. Janoš Horvat. 

Istjecanje krvi uočeno je po padu tlaka i ubrzanom pulsu neposredno nakon vađenja slijepog crijeva, nakon čega se ubrzano počelo sa sanacijom ozljede aorte, što je potrajalo 120 minuta. Točno vrijeme ozljede aorte za vrijeme operacije nije moglo biti biti utvrđeno.

Predsjednik povjerenstva dr. Žarko Mavrić kazao je da je svaki kirurški zahvat popraćen rizikom, a da je u kvalifikaciji nepoželjnih posljedica bitno utvrditi je li riječ o nesretnom slijedu događaja uz poštivanje svih pravila struke ili je riječ o odstupanju od pravila, kada bi se utvrdilo da je počinjena greška.

Zapisnik i zaključak povjerenstva poslani su Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, policiji i Državnom odvjetništvu, koje je pokrenulo predistražne radnje o ovom slučaju.

Kirurg riječkog KBC-a dr. Hrvoje Štalekar je kazao da se sada intenzivno radi na spašavanju druge Maškarinove noge operativnim postupcima te da se još ne može govoriti o ishodu. Maškarin je i dalje na Jedinici intenzivnog liječenja a opće stanje mu je teško ali stabilno.

Ravnatelj riječkog KBC dr. Herman Haller, odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj odšteti Maškarinu, rekao je da KBC Rijeka snosi moralnu kao i materijalnu odgovornost.

Na upit o broju do sada utvrđenih liječničkih greški u riječkom KBC temeljem rada povjerenstava, Haller je rekao da su greške utvrđene u nekoliko slučajeva, a da su zbog njih neki liječnici dobijali i otkaze za njegova mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene