Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sutra pripremno ročište

'Slučaj Lora paradigma cijeloga hrvatskog pravosuđa i njegove korupcijske vertikale!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči pripremnog ročišta na suđenju petorici vojnih policajaca u slučaju Lora 2 na Županijskome sudu u Splitu, Koordinacija ratnih postrojba i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije održala je konferenciju za novinare na kojoj je povjesničar Josip Jurčević ustvrdio kako njegova istraživanja pokazuju da je slučaj Lora paradigma cijeloga hrvatskog pravosuđa i njegove korupcijske vertikale.

Na Županijskome sudu pod predsjedanjem sutkinje Katje Blaće sutra počinje suđenje u procesu Lora 2. Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. optužnica tereti upravitelja Vojno-istražnog centra Lore Tomu Duića, njegova zamjenika Tončija Vrkića te čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića. Duić i Bungur već su deset godina u bijegu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Svi optuženici već su pravomoćno osuđeni u postupku Lora 1 za zločine nad civilima. Optužnica ih tereti da su od ožujka do kraja ljeta 1992. psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih postrojba. Osim optuženika, navodi se kako su u mučenjima sudjelovale druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet, a zlostavljanja su u tri slučaja završila sa smrtnom posljedicom.

Jurčević je rekao kako slučaj Lora ima povijesne, političke, obavještajne i posebno pravosudne dimenzije.

"Slučaj Lora ima nacionalnu dimenziju za hrvatsku budućnost. Kako je išao pravosudni proces, na temelju toga uspijeva se rekonstruirati imenom i prezimenom i institucijski cjelokupna glavna boljka, a to je korupcija unutar pravosudnog sustava koja se veže u upravljačke strukture i politiku. Na temelju toga se može imenom i prezimenom utvrditi tko je u tome sudjelovao",rekao je Jurčević. Središnja osoba za njega je Mladen Bajić, donedavno glavni državni odvjetnik, koji je 1992. u doba Lore 1 i Lore 2 bio zamjenik vojnog tužitelja. Jurčević je rekao kako je pozorno pratio slučaj Lora, a o svemu što je napisao u feljtonima nitko nikada nije reagirao.

Predstavnici Koordinacija ocijenili su danas da su hrvatski vojnici osuđeni na temelju nepostojećeg zakona, koji nije bio na snazi 1992., a na njih se i u postupku Lora 2 primjenjuje "fantomski zakon iz 1993. godine koji je nastao na saborskom Odboru za pravosuđe istoga dana kada je osnovan Haaški sud".

Bajiću smanjena kazna za zločine u Lori

Supruga optuženog Emilija Bungura Jagoda ocijenila je da je riječ o lažnom i montiranom procesu.

"Taj 14. lipnja 1992. meni i mojoj obitelji obilježio je čitav život. Moj je suprug toga dana došao doma u 22,30. Ispričao mi je što se dogodilo u Vojno-istražnom centru Lori te je o svemu napisao izvješće svojem nadređenom. Osuđen je za smrt Gojka Bulovića, a ostavio ga je živog i zdravog, a tako je potvrdila i iduća smjena", rekla je.

"Deset godina poslije po službenom izvješću doznajem da je tadašnji vojni tužitelj Mladen Bajić bio s Gojkom Bulovićem tu noć. Što je radio, to se nije utvrdilo. Sva moja 13 godina duga patnja proizlazi iz toga da se nekoga tko je visoko u institucijama RH štiti od njegove prošlosti. I to traje sve ove godine", rekla je Jagoda Bungur.

Dodala je kako sada država od njezine obitelji traži dva milijuna kuna naknade štete koju su trebali isplatiti obitelji ubijenog Bulovića.

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, rekao je da je optužnica za Loru 2 utemeljena protivno ženevskim konvencijama te da i u nastavku postupka ne može očekivati ništa dobroga. I dalje ćemo zastupati svoje stavove, rekao je.

Splitski povjesničar Stjepan Lozo rekao je da su u "isfabriciranom" procesu Lori žrtve optuženi i njihove obitelji, ali i grad Split. Ocijenio je kako je grad Split na najgrublji način oklevetan za potrebe velikosrpske mitomanije, tako da se slučaj Lora otrgnuo od stvarnosti i nema nikakve veze s realnim događajima u Vojno-istražnom centru Lori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene