Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelji zgrožene kaznom, Stričak hladnokrvno saslušao izricanje presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miljenko Stričak, vozač tegljača koji je izazvao prometnu nesreću prije dvije godine u tunelu Ledenik na auto cesti Split-Zagreb, pri čemu su poginule četiri osobe, na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće s neizravnom namjerom te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 8 i pol godina zatvora.

Sud je Stričaku odredio i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima kategorije C i E u trajanju od pet godina, a zabrana će na snagu stupiti nakon izdržavanja zatvorske kazne. 

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Presuda postala pravomoćna Stričaku kazna umanjena za osam mjeseci

Obitelji su zgrožene kaznom, kažu da je 8 i pol godina za 4 života premalo te da nijedna kazna nije dovoljna jer im to neće vratiti najmilije. I sam odvjetnik obitelji Matešić je rekao da nitko ne može otvarati šampanjac u trenutku kada je jedan čovjek na putu za zatvor.

Hladno i bez imalo emocija Miljenko Stričak saslušao je presudu i sudnicu napustio u pratnji pravosudne policije. Od danas je na izdržavanju zatvorske kazne.

Kako je obrazložio ovu presudu, predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga, Stričaku su pri izricanju presude uzete u obzir olakotne i otegotne okolnosti.

Olakotna mu je okolnost što je prije ove prometne nesreće njegovo ponašanje bilo u skladu sa zakonom, odnosno nije osuđivan, a osim toga dokazana mu je i emocionalna nezrelost.

Otegotna je okolnost što su u nesreći poginule četiri osobe, dvije žene i njihovo dvoje malodobne djece.

Posebno je otegotna okolnost, koju je sud imao u vidu, neprimjeren Stričakov odnos prema obiteljima stradalih. Sudac Bitanga je istaknuo da je najteža otegotna okolnost činjenica što se Stričak prema tim obiteljima nije ponio na prihvatljiv način, odnosno u njegovu je ponašanju izrazito nedostajalo suosjećanja i pijeteta.

Sudac Bitanga je rekao kako je pred sudom dokazana višestruka Stričakova povreda prometnih propisa. On je kršio ograničenje brzine. Brzina tegljača kojim je upravljao bila je oko 90 kilometara na sat, a ograničenje brzine je bilo 60 kilometara na sat. Ignorirao je gustoću prometa u jeku turističke sezone. Koristio je mobitel u vrijeme vožnje, primao i slao SMS poruke samo nekoliko minuta prije teške nesreće, te je upravljao vozilom sa smanjenom koncentracijom.

Iako nezadovoljni duljinom zatvorske kazne obitelji prema zakonu nemaju pravo žalbe. Stričakov odvjetnik Željko Olujić na ročištu se nije pojavio. No, očekuje se da će on iskoristiti zakonsko pravo i uložiti žalbu na presudu. 

>>
Zadar: Presuda Stričaku sutra

>> Presuda Miljenku Stričaku idućeg tjedna

>> Zadar: Nastavljeno suđenje Miljenku Stričaku

>> Nastavljeno suđenje Stričaku, presuda ovoga mjeseca

>> Slučaj Ledenik: Slanje SMS-a prije nesreće nije važno?!

>> Greška suca nakon stravične nesreće u tunelu Ledenik

>> Vozač tegljača: O Bože, zašto nisam mrtav

>> Na smetlištu pronađen tahograf tegljača

>> Ledenik: Vozač tegljača pokušao samoubojstvo

Podsjetimo Miljenko Stričak vozio je tegljač 28. srpnja 2006. godine kada je na dionici između tunela Sv. Rok i Zadra na autocesti Zagreb - Split, 100 metara prije sjevernog izlaza iz tunela dugačkog 740 metara udario u automobil u kojem su bile dvije majke s djecom. 

Nesreću je izazvao Stričak koji je neprilagođenom brzinom naletio na kolonu koje se kretala ispred njega. U nesreći su sudjelovala dva šlepera i šest auta, od kojih je jedan vukao prikolicu s brodom.

U trenutku nesreće ograničenje brzine na autocesti bilo je 60 kilometara na sat. Kolona se kretala tom brzinom prema tunelu Sv. Rok, a šleper je dojurio brzinom od oko 100 kilometara na sat. 

Suđenje 25-godišnjem Miljenku Stričaku trebalo je započeti u travnju prošle godine, ali je odgođeno zbog njegovog navodnog pokušaja samoubojstva. Na čitanju optužnice Stričak je izjavio da ju ne razumije te da se ne želi očitovati. 

Istraga stravične prometne nesreće u tunelu Ledenik sadržavala je brojne kontroverze. Uz pokušaj samoubojstva Miljenka Stričaka tu su još i nestanak tahografa iz tegljača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene