Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarsko državno odvjetništvo završilo je od istragu u slučaju Ina-MOL i navodnog mita kojeg je bivši premijer Sanader primio od strane mađarske naftne kompanije.


Ured glavnog mađarskog tužitelja Imre Keresztesa priopćio je kako je zbog velike količine dokaza, koji ukazuju na nepostojanje korupcije u slučaju Ina-MOL, odustaje od daljnje kriminalne istrage, prenosi mađarska agencija MTI.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Odgođeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL: Ne zna se kad će svjedočiti Ježić

>> Danas posljednje ročište do kraja veljače, Turudić ide na operaciju koljena

Mađarski glavni tužitelj uputio je glavnom hrvatskom državnom tužitelju Mladenu Bajiću pismo s detaljima i rezultatima istrage provedene u Mađarskoj.

Nema kriminalne aktivnosti MOL-a

Glavni tužitelj Keresztes rekao je da istragom nije pronađeno ništa što bi upućivalo na kriminalnu aktivnost. U lipnju 2011. hrvatsko je državno odvjetništvo, a na temelju međunarodnoga ugovora o pravnoj pomoći, pokrenulo istragu o ponašanju predsjednika uprave i direktora MOL-a Zsolta Hernadija.

Keresztes u priopćenju piše kako je hrvatsko državno odvjetništvo optužilo dvije tvrtke registrirane na Cipru da su podmitile tadašnjega hrvatskog premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi olakšao MOL-ovo preuzimanje INA-e.

Široka istraga

Mađarsko državno odvjetništvo provelo je široku istragu u nekoliko banaka, a proučili su podatke i dokumente zaplijenjene od ciparske tvrtke te su saslušali nekolicinu svjedoka iz Mađarske i Rusije.

Ono što je ured mađarskog glavnog tužitelja otkrio u istrazi, jest da navedeni mito koji je prebačen s računa dvije ciparske tvrtke, nema veze s MOL-om, kao niti da nemaju poslovnih odnosa.

Ipak ruski investitor

Mađarski su istražitelji počeli istragu 14. srpnja 2011. i otkrili da dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijela novac od mita, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru.

Podjetimo, taj ruski investitor je oligarh Mihail Gucerijev, koji je u iskazu mađarskim istražiteljima prvom polovicom prosinca prošle godine, tvrdio da je on vlasnik dviju offshore kompanija preko kojih je išlo plaćanje na račune konzultantske tvrtke Roberta Ježića u Švicarskoj. Ježić je prema iskazu trebao lobirati za 38. najbogatijeg Rusa za Družbu Adria, a ne u poslovima između INA-e i MOL-a.

Istraga je otkrila kako su te dvije ciparske kompanije u lipnju 2009. godine platile 10 milijuna eura konsulting ugovorima Ježićevoj tvrtki iz Švicarske, Xenoplast & Shipping AG, koji se zanimao za ulaganje u Hrvatsku. U svemu tome nije pronađena nikakva veza s MOL-om.