Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Danas posljednje ročište do kraja veljače, Turudić ide na operaciju koljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu po objedinjenoj optužnici za slučajeve Hypo i Ina-MOL.

Iako je danas bilo predviđeno svjedočenje trojice svjedoka nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i ravnatelj Uprave za energetiku Branimir Horaček danas neće svjedočiti jer nije podigao poziv sa suda. Nakon današnjeg ročišta suđenje Ivi Sanaderu će biti prekinuto do 23. veljače zbog operacije koljena na koju ide sudac Ivana Turudića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Ina-MOL 'Sanader i ja smo se kao kazališni ljudi intenzivno družili oko godinu i pol' Slika nije dostupna Svjedok tvrdi da je uzeo kuvertu Turudić Sanadera opomenuo zbog smijuljenja

>> Turudić vlasniku restorana: Ne rugajte se sudu, kažite zašto ste ostavili baš ovu snimku?

>> Bošnjaković: Za ugovor INA-MOL čuo sam na radiju u automobilu

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Zvonimir Novak, bivši tajnik i šef kabineta Damira Polančeca. Kazao je kako ima neka saznanja o radu Povjerenstva za Inu čija je zadaća bila priprema izmjene dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a. Sjednicama je prisustvovao u funkciji tajnika kabineta Damira Polančeca i na njima je sjedio uz njega kako bi mu pomogao s tehničkim detaljima. Nije, kaže, bio uključen u rad povjerenstva već je članove pozivao na sastanke na Polančecom zahtjev. Dodao je i kako je bio na jednom sastanku koji je, zbog spriječenosti Polančeca, vodio Vedran Duvnjak.

Novak je ustvrdio kako je bilo i sastanaka s MOL-om oko izdvajanja plinskog biznisa. Na tim sastancima, kazao je, nije vbilo članova Povjerenstva za Inu. Oni su održani u ljeto 2008. godine no ne zna koliko ih je točno bilo. Službeni zapisnici se, koliko zna, nisu vodili. U povjerenstvu za izdvajanje plinskog biznisa bili su Tomo Galić, Branko Radošević i Branimir Horaček a Mađare su na sastancima predstavljali Zsolt Hernadi, Abel Galacz i Ilona Fodor.

Novak je kazao kako je studija pokazala da bi kompanija za plinski biznis u prve dvije godine nekon izdvajanja bila u gubitku 2 milijarde kuna. Kaže kako nije bio na sastancima na kojima se razgovaralo o otkupu Podzemnog skladišta plina Okoli.

Na pitanje Čede Prodanovića je li Branko Radošević sudjelovao na sjednicama Povjerenstva za Inu Novak je rekao da nije. Sudjelovali su, kazao je, samo članovi povjerenstva i odvjetnik Zoran Marković.

Novak je kazao i kako su Mađari izdvajanjem plinskog biznisa, koji im je stvarao gubitke, uvjetovali produženje određenih prava koja je Hrvatska imala u izvornom dioničarskom ugovoru a koja su se odnosila na pravo prvokupa i reotkupa dionica. Kazao je i da je, prema njegovu sjećanju, Polančec u prosincu 2008. poslao jedan izvještaj Vladi o tome što je pregovarano s Mađarima.

Na klupu za svejdoke je sjeo Tomo Galić, bivši šef Hrvatske energetske regulatorne agencije. Kazao je kako ima neka saznanja o pregovorima o Ini jer ga je Branimir Horaček pozivao na neke od sastanaka u svojstvu predstavnika HERA-e. Na sastancima su bili prisutni i predstavnici Plinacroa, Ministarstva gospodarstva i Ine. Njegov je zadatak bio da dogovori tarifni sustav za skladištenje plina nakon što se strane dogovore o uvjetima izdvajanja plisnkog poslovanja. 'Svoj zadatak sam obavio časno', kazao je Galić. 

Njegovim svjedočenjem završeno je današnje ročište. Suđenje se nastavlja 23. veljače kada će svoje iskaze dati Branimir Horaček i odvjetnik Zoran Marković. Dan kasnije svjedočit će Olgica Spevec, a 1. ožujka Damir Polančec. 2. ožujka će svjedočiti Wolfgang Kulterer i Ivan Šuker a 8. i 9. ožujka Robert Ježić.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene