Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje sukcesije

Slovenski ministar: Ljubljanska banka preduvjet za ratifikaciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova ponovio je da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma, a hrvatska ministrica Vesna Pusić rekla je da ta dva pitanja treba razdvojiti.

'Može se dogoditi da, ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, slovenski parlament neće željeti ratificirati pristupni sporazum, a za to nam treba dvotrećinska većina. Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala', rekao je Karl Erjavec pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporazum sa Slovenijom Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem Slika nije dostupna Susret dvoje ministara Pusić uskoro s Erjavcem: 'Hoće li Slovenija ispoštovati memorandum iz Mokrica?'

>> Pusić za razdvajanje Ljubljanske banke od ratifikacije

Erjavec tvrdi da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije. 'Taj je problem nastao zbog raspada Jugoslavije. Bez toga on ne bi ni postojao i stoga je to tipično pitanje za sukcesiju', rekao je Erjavec te dodao: 'Ako to pitanje riješimo, već sutradan možemo u slovenskom parlamentu započeti postupak ratifikacije'.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Hrvatska pokrenula inicijativu, 'koju je slovenska strana prihvatila, da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva'.

'Imenovali smo stručnjake i s hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a moje je duboko uvjerenje da je i hrvatski i slovenski interes dugoročno europsko partnerstvo što se tiče europskih projekata i da upravo zbog toga ta pitanja treba razdvojiti i da na tome treba raditi. Hoćemo li prepoznati svoje interese i realizirati ih, to ćemo vidjeti, a mi ćemo dati sve od sebe da se to tako dogodi', rekla je Pusić.

Postoji mogućnost da se dvoje ministara u Bruxellesu tijekom dana bilateralno sastanu i razgovaraju o tom pitanju.

Ministri Pusić i Erjavec, zajedno s kolegama iz Grčke i Italije, imaju dogovoren sastanak s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o Jadransko-jonskoj strategiji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene