Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li blokirati Hrvatsku?

Pusić za razdvajanje Ljubljanske banke od ratifikacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Zagrebu da slučaj Ljubljanske banke treba odvojiti od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu te da Zagreb i Ljubljana trebaju sami rješiti taj dugogodišnji problem zbog kojeg je slovenska vlada zaprijetila da će blokirati ulazak Hrvatske u Uniju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao je buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ako Zagreb ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

'Jedini način koji je dobar i koji smo predložili je da se razdvoji pitanje ratifikacije od pitanja Ljubljanske banke. Oni su prihvatili tu inicijativu da hrvatska i slovenska strana imenuju financijskog stručnjaka koji će predložiti rješenje', izjavila je Pusić novinarima u zračnoj luci Pleso, uoči puta u Bruxelles.

'To zaista mora biti nešto potpuno odvojeno od ratifikacije. Treba o tome razgovarati, treba naći rješenje, ali hrvatsko-slovensko europsko partnerstvo je jedan sasvim drugi projekt, glavna dodana vrijednost u europskoj politici i Hrvatske i Slovenije', dodala je Pusić koja će se u Bruxellesu sastati s Erjavcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O dogovoru Pusić-Erjavec Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala! Slika nije dostupna Tema dana Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom?

>> Napetost zbog Ljubljanske banke: Hoće li Slovenci ratificirati sporazum?

Po njezinim riječima, ovo je najbolji trenutak za početak postupka ratifikacije u slovenskom parlamentu kako bi Slovenija poslala pozitivnu poruku hrvatskoj javnosti. 'Ja bih očekivala da taj proces krene, a pitanje Ljubljanske banke bez daljnjeg ćemo rješavati', rekla je Pusić, ističući da bi Hrvatska i Slovenija taj problem trebale rješiti 'u svom kvartu'.

'Nigdje ne očekujem politike prepreke'

Šefica hrvatske diplomacije je ocijenila da ratifikacija pristupnog ugovora u nacionalnim parlamentima zemalja članica EU-a teče dobro i da se nigdje ne očekuju političke prepreke. 'Nigdje se niti ne nazire politički problem u smislu da se ne bi mogla dobiti parlamentarna većina. Jedino je u slučaju Slovenije to spomenuto kao neka bojazan', rekla je Pusić, ali i upozorila da u vrijeme krize vlada određena skepsa prema primanju novih članica.

Pusić će se, među ostalim, u ponedjeljak u Bruxellesu sastati s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom s kojim će razgovarati o mogućnosti financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova i, kako je rekla, nada se pozitivnom odgovoru.

'Ono o čemu ja idem razgovarati je dobiti potvrdu ili ne o tome da je most projekt koji ulazi u kategoriju koja se može financirati iz europskih fondova. Ako dobijemo potvrdu za to, a ima cijeli niz razloga zašto se nadam da bi mogli, onda nastupa tehnička razrada i kandidiranje projekta za novac', rekla je Pusić.

Dodala je da su na 'dnevnom redu' različita rješenja, da postoji ideja koridora kroz BiH koja ima nekoliko problema i teških uvjeta što ih je EK postavila zbog Schengenskog režima, a zbog kojih vlada razmatra gradnju Pelješkog mosta. 'Ja se nadam da će odgovor biti pozitivan, a onda nastupaju tehnički ljudi i ministarstva koji će formulirati projekt i kandidirati ga za sredstva iz strukturnih fondova kroz tri godine', rekla je ministrica Pusić. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene