Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji su dali veliku pozornost vijesti iz haške sudnice o prvostupanjskoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču te reakcijama u Hrvatskoj na izricanje drastičnih kazni.


Slovenska televizija javila je o 'vrlo emocionalnoj atmosferi' kojom je presuda dočekana na skupu veterana u Zagrebu i o 'usklicima protiv hrvatske vlade' koji su se mogli čuti nakon njena izricanja. Razočarenje presudom i visokim kaznama protiv dvojice od trojice generala prisutno je i u svim drugim dijelovima Hrvatske jer se radi o ljudima koji se doživljavaju kao heroji domovinskog rata, a ne sudionici 'zločinačkog poduhvata' koji im je optužnicom stavljen na teret, navodi Slovenska televizija.

Sudac Alfonse Orie je za vrijeme izricanja presude rekao da je za vrijeme operacije Oluja 'cilj dijela političkog i vojnog vrha bio prisilno i trajno preseljenje srpskog stanovništva iz Krajine', navodi Slovenska televizija koja dodaje da je u presudi Anti Gotovini kao 'olakšavajuća okolnost' uzeto njegovo ponašanje u pritvoru, a generalu Markaču njegovo 'zdravstveno stanje'.

Vezani članci Slika nije dostupna Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da se na Trgu bana Jelačića nakon izricanja presude u Haagu zadržao manji broj članova braniteljskih udruga, no da su oni najavili da će nastaviti s prosvjedima i 'tražiti odgovornost sadašnje vlade i nekih bivši državnih čelnika' jer ih prozivaju kao krivce za sudski progon generala i visoke izrečene kazne.

Ljubljansko 'Delo' u svom on-line izdanju, uz navođenje točaka iz presude, navodi da brojni Hrvati skoro nisu mogli povjerovati u ono što su čuli u sudnici prilikom izricanja presude, te da su u emocionalnoj atmosferi koja je zavladala neki i zaplakali. Slovenski mediji uglavnom prenose izvješće iz sudnice prema stranim agencijama, a za sada nema komentara niti izjava o presudama i ocjena kako bi to moglo utjecati na političku situaciju u Hrvatskoj. (HIna)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju