Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savudrijska vala

Mladina: Janša popuštao Sanaderu jer je bio ucijenjen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Janez Janša bio je 2007. godine spreman popustiti tadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u sporu o graničnom pitanju u Savudrijskoj vali.

Bojao se da hrvatska strana posjeduje dokumente o trgovini oružjem iz vremena osamostaljenja koji bi ga mogli kompromitirati, tvrdi u svom novom broju ljubljanski tjednik Mladina. U objavljenom faksimilu tadašnji slovenski veleposlanik u Zagrebu Milan Orožen Adamič obavještava Janšu da se u Hrvatskoj ljute zbog navoda slovenskih medija da je slovenska služba sigurnosti svojedobno kontrolirala razgovore Janše i Sanadera, te da hrvatski diplomati upozoravaju da bi to moglo naškoditi međudržavnim odnosima i uspostavljenom povjerenju.

Po tvrdnjama iz objavljenog faksimila slovenskog diplomata, hrvatska strana naznačila je tada da, ako bi se takva kampanja i objave u Sloveniji nastavile, onda bi se 'moglo dogoditi svašta, osobito ako u javnost dospiju stvari koje su se događale 1990, 1991. i 1992. godine', te da bi objava takvih podataka 'mogla biti vrlo neugodna za slovensku politiku'.

Mladina tvrdi da je to dokaz kako je Janša bio 'ucijenjen' od strane hrvatske politike jer se bojao otkrića iz godina osamostaljenja, koje bi mogli sadržavati navodni dokumenti koje posjeduje Hrvatska, pa je zato za razliku od ranije vlade Antona Ropa sa Sanaderom pristao da se pitanje graničnog spora prepusti međunarodnom sudu, što je ranija vlada odbacivala, tvrdeći da je još na snazi tzv. parafirani sporazum Račan-Drnovšek. U Janšinoj stranci tvrde da to nije istina i da su se medijske špekulacije slične ovoj već pojavljivale u slovenskim medijima.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Marko Balen Prekretnica u politici Reporter Dnevnika Nove TV iz Ljubljane o razlozima zbog kojih su ljudi glasali protiv Janše, ali jednom mogućem problemu za Hrvatsku

'Ništa od tvrdnji koje je objavila slovenska Mladina, a u vezi s navodnim prijetnjama iz 2007. da će Hrvatska objaviti dokumente neugodne za slovensku politiku iz početka devedesetih, nije istinito, rekao je tadašnji pomoćnik ministrice vanjskih poslova Neven Pelicarić. (HIna)




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene