Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslaganje s Pahorom

Slovenski eurozastupnik: Spor budi nacionalizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Aurelio Juri izjavio je da se povlači iz politike, te da je svoju stranku zamolio da ga briše s popisa mogućih kandidata za svibanjske izbore za Europski parlament.

Juri je istaknuo kako je odluku donio u prvom redu zbog pogrešne vanjske politike koju personificira Borut Pahor, slovenski premijer koji je i predsjednik Socijalnih demokrata, stranke kojoj pripada Juri.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

U razgovoru za internetski portal Slovenskog kulturno-gospodarskog saveza, političke i ekonomske udruge tršćanskih Slovenaca, Juri je rekao da je ispunio sve uvjete za odlazak u mirovinu i da je neposredan razlog da se ne kandidira neslaganje s politikom premijera Pahora prema Hrvatskoj.

'Trenutačni odnosi s Hrvatskom vrlo su slabi zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora i kad bih stvari mogao vratiti natrag predložio bih da se granični prijepor rješava na međunarodnom sudu, a da se Slovenija i Hrvatska vrate u fazu dobrosusjedskih odnosa i posvete važnijim i vitalnijim dnevnim pitanjima', rekao je Juri.

Balkan je jednom već pokazao svoje zube i ako do odgode dođe Europska unija imat će jedan problem više u regiji koju je namjeravala stabilizirati i demokratizirati europskom perspektivom, rekao je Juri. Rehnova inicijativa da se o granici i deblokadi postigne 'kompromisno rješenje' za sada nema uspjeha jer su stajališta dviju država previše udaljena, a ako Hrvatska ove godine ne završi pregovore s EU-om to će imati negativne posljedice na europsku perspektivu, stabilizaciju i demokratski razvitak cijele regije, drži je Juri.

'Osjećaj gubitka europske perspektive mogao bi uzdrmati regiju'

'Ako Hrvatska do kraja godine ne završi pregovore, moglo bi doći du duže odgode članstva. To bi u međuvremenu zbog osjećaja gubitka europske perspektive za cijelu regiju izazvalo još gore negativne silnice', kaže Juri.

Upozorio je na problem 'porasta nacionalizma' koji sadašnji slovensko-hrvatski spor može izazvati u regiji, te dodao da se se od samoga početka nije slagao s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. On je kazao da se zato izdvojio iz slovenske zastupničke skupine u Europskom parlamentu, budući da su ostali zastupnici rezolutno podržavali Pahorovo stajalište prema Hrvatskoj. Dugogodišnji koparski gradonačelnik i zastupnik u slovenskom parlamentu u više mandata rekao je da se u penziji, ako bude ponuda, namjerava vratiti novinarstvu kao svom prijašnjem zanimanju, te se posvetiti unucima.

Juri je bio jedan od prvih slovenskih političara koji je još prije pet-šest godina tvrdio da bi bilo najbolje da se slovensko-hrvatski granični prijepor riješi arbitražom ili pred sudom, i to u vrijeme kad je slovenska politika tu mogućnost sasvim isključivala.

Slovenija pozdravila ulazak Albanije i Hrvatske u NATO

Slovenija je na summitu NATO-a pozdravila ulazak Albanije i Hrvatske u savez, javila je Slovenska tiskovna agencija STA. Slovenija je u članstvo NATO saveza ušla 2004. godine. Njeno izaslanstvo na sastanku na vrhu saveza, koji slavi 60. obljetnicu vodi premijer Borut Pahor, a u delegaciji su još i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i ministrica obrane Ljubica Jelušič.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene