Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivanje da granica bude ‘pravedna

Slovenski biskupi žale zbog izjave Komisije ‘Iustitia et pax’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje za slovensko-hrvatsku granicu trebalo bi biti ‘pravedno’.

Kako granični prijepor u budućnosti ‘ne bi bio povod za međusobne prijepore’ te da posluži i kao ‘osnova za jačanje prijateljskog suživota, suradnje i susjedstva’, istaknula je u ponedjeljak u izjavi za javnost Komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije.
Kako se navodi u izjavi koju su prenijeli mediji, predsjednik te komisije mariborski nadbiskup Anton Stres u subotu je uputio pismo predsjedniku komisije ‘Iustitia et pax’ HBK, a njime je izrazio ‘žaljenje’ zbog stajališta u izjavi hrvatskih biskupa, odnosno spomenute komisije, o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporazumu. Kako se navodi u priopćenju o Stresovu pismu, u njemu je naglašeno da je načelo pravednosti iznad načela puke legalnosti. Pritom slovenski biskupi podsjećaju na govor pape Benedikta XVI. u Ujedinjenim narodima (UN) 18. travnja prošle godine.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!" Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> 'Ovakav sporazum nitko nema pravo potpisati'

U njemu je, navodi slovenska komisija, poglavar Katoličke crkve upozorio na ‘spornost nadmoći načela legalnosti nad načelom pravednosti’. Stres je uz to hrvatskim biskupima poručio da slovenska komisija nema nadležnosti da se uključi u rješavanje slovensko-hrvatskog prijepora i traženje konkretnih rješenja. Međutim izrazio je ‘očekivanje i zahtjev’ da granica bude ‘pravedna’ kako granični prijepor ne bi bio povod za međusobne prijepore u budućnosti, nego da se nađe rješenje koje će biti osnova za suživot, suradnju i susjedstvo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene