Slovenska Vlada u ponedjeljak je na svojim internetskim stranicama objavila dokumente vezane na arbitražu o granici s Hrvatskom, uključujući i zamišljenu granicu na kopnu i moru, a mediji u susjednoj državi, pozivajući se ne neslužbene izvore navode kako će premijer Miro Cerar ubrzo pozvati hrvatskog premijera da nastave dijalog, ali pod uvjetom da se razgovara o primjeni arbitražne odluke.


Kako navodi Slovenska tisklovna agencija STA, Cerar se zauzima za nastavak dijaloga i ubrzo će uputiti hrvatskom premijeru Plenkoviću poziv da se sastanu, ali uz upozorenje da je nastavak dijaloga moguć samo u vezi načina implementacije arbitražne presude koju Ljubljana smatra obvezujućom za obje strane.

Vezani članci Incident u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Oglasio se i hrvatski ribar o incidentu u Savudrijskoj vali: "Došao je blizu mene i prijetio da će me ubiti" Slika nije dostupna Izjave o arbitraži posljedica hrvatskog lobiranja u Bruxellesu?

Prema informaciji koju je prenio Slovenski radio, Cerar je spreman za dijalog s hrvatskom stranom "na političkoj i stručnoj razini", kako bi se granica na kopnu učinila "životnijom" i praktičnijom od one koju je odredila arbitraža, dok je za slovensku stranu granica na moru jasna.

Kako prenose slovenski mediji, vlada je na svojim internet stranicama objavila takozvanu "vizualizaciju" slovensko-hrvatske granice, temeljem karata što ih je pripremio slovenski Geološki zavod na osnovi arbitražne presude. Prema tvrdnjama izvora u vladi, što ih prenose mediji, stajalište Slovenije je da je granica na moru jasna jer su koordinate jasno postavljene, dok u pogledu kopnene granice koja je načelno postavljena prema granicama katastarskih općina treba provesti "demarkaciju" u naravi, što se bez suradnje s hrvatskom stranom ne može napraviti, pa su potrebni pregovori, što bi moglo potrajati "više godina".

>> Otkrivamo kako izgleda svakodnevica hrvatskih ribara u Piranskom zaljevu

Kako prenosi STA, Slovenija se nada da bi pri demarkaciji kopnene granice na terenu moglo dođi do određenih korekcija, odnosno usklađivanja kako bi granica na nekim potezima postala životnija i praktičnija.

Karte koje je slovenska vlada objavila na svojim internet stranicama bit će korištene za određivanje granice u službenim evidencijama, za službene zemljovide i školske udžbenike, navode u vladi. Prema neslužbenim informacijama, prenose slovenski mediji, slovenska strana pričekat će 29. prosinca, kad istječe šestomjesečni rok za implementaciju predviđen arbitražnim sporazumom, nakon čega će vlada donijeti odluku kako će Slovenija izvršiti evidenciju granice za svoje potrebe ako Hrvatska i dalje bude odbijala provedbu arbitražne odluke.

U međuvremenu, navode mediji, u slovenskoj vladi tvrde da se pripreme na implementaciji arbitražne presude nastavljaju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju