Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na slovensko-hrvatskoj granici za božićno-novogodišnje praznike neće biti kolona i zastoja do kojih je došlo početkom rujna, prilikom uvođenja schengenskog informacijskog sustava "SIS 1 za sve", izjavio je za RTV Slovenija Darko Poštrak, načelnik sektora za državnu granicu na generalnoj policijskoj upravi.


"Mogu zajamčiti da do zastoja kakvi su tada bili neće doći", rekao je Poštrak. Dodao je da je pred dolazeće blagdane uspostavljena koordinacija s hrvatskom policijom u koordiniranju prometnih kolona, te da su veliki zastoji i kolone početkom rujna bili posljedica niza okolnosti, u prvom redu špice na kraju turističke sezone i velikog broja putnika iz Turske koji su imali dokumente neprilagođene za optičke čitače.

Vezani članci Aleš Hojs Slovenija apsolutno podržava ulazak Hrvatske u Schengen: "To su naši susjedi i to bi nam olakšalo mnoge probleme" Gužva na granici, ilustracija Dobro nam došli, susjedi! Hrvatska od sutra za Slovence obojana u zeleno

Opterećenja u prometu i povećanog vremena čekanja bit će međutim i ubuduće zbog stalnog povećanja osobnog i teretnog prometa i ograničenog kapaciteta sadašnjih graničnih prijelaza, dodao je Poštrak.

Slovenija je od danas postala dio jedinstvenog schengenskog prostora bez granica, pa je na granici s Italijom, Austrijom i Madžarskom ukinuta granična kontrola, dok je kontrola vanjske granice EU-a prema Hrvatskoj pojačana u skladu sa schengenskim pravilima. Poštrak je rekao da će na kontroli granice s Hrvatskom raditi 3092 policajca te da se ocjenjuje da propusnost granice odgovara potrebama jer je na njoj 57 graničnih prijelaza i 115 točaka prijelaza za lokalno stanovništvo u skladu s bilateralnim sporazumom o malograničnom prometu i suradnji (SOPS).