Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski tisak analizira

'Slovenija zadovoljnija Rehnovim prijedlogom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova u utorak tijekom jutra nije se mogla dobiti promptna potvrda o tome je li Slovenija odgovorila na zadnji prijedlog Ollija Rehna i koje su njene eventualne primjedbe na prijedlog, dok slovenski tisak i dalje tvrdi da se stvari u Rehnovu procesu kreću od dosadašnje zamisli o medijaciji Europske komisije prema ad-hoc arbitraži, čiji detalji još nisu dogovoreni.

'Radilo bi se o jednoj vrsti hibridnog (mješovitog) postupka između arbitraže i medijacije, a dvije države odlukom svojih parlamenata pristale bi da će prijedlog Ahtisaarijeve skupine prihvatiti kao obvezujući', piše u utorak mariborski dnevni list "Večer".

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Hrvatska očekuje žurnu deblokadu Rehn odlučio popustiti Sloveniji?

'Bruxelles ne želi riskirati nove slučajeve odustajanja od onoga što je dogovoreno, a to do sada nije bio neuobičajen slučaj u odnosima Slovenije i Hrvatske. Zato bi po (Rehnovu) planu (rješenje) morali potvrditi Državni zbor (slovenski parlament) i hrvatski Sabor', piše mariborski list koji dodaje da bi se rješenje za granični prijepor odredilo po pravilima međunarodnog prava, ali bi se uvažilo i tzv. načelo pravičnosti (ex aequo et bono) na kojemu inzistira Slovenija, kako bi se pri rješenju moglo uvažiti neke posebne povijesne okolnosti koje joj navodno idu u prilog

Što se tiče međunarodnog prava u delimitaciji na moru, navodi Večer, tražilo bi se fleksibilnije rješenje 'inter legem' unutar konvencije o pravu mora.

Rješenje graničnog spora ad-hoc arbitražom, koju bi vodio ugledni nobelovac Maarti Ahtisaari, bilo bi 'fleksibilnije i brže', a to odgovara Europskoj komisiji koja spor želi riješiti i deblokirati hrvatske pristupne pregovore 'svakako prije završetka njenog mandata u studenom ove godine', piše 'Večer'.

List dodaje da će stvari biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka Jandrokovića i Žbogara s Rehnom, no ocjenjuje da je novim prijedlogom Rehna 'za sada Slovenija zadovoljnija od Hrvatske'.

Kacin: Slovenija ne može pristati na eksperiment

Slovenska tiskovna agencija prenijela je pak izjavu slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Jelka Kacina koji je, na sinoćnjoj tribini o izborima za novi Europski parlament, također rekao da granični spor s Hrvatskom svakako treba riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije. Osvrćući se na slovensko-hrvatske odnose i sadašnju medijaciju Europske komisije Kacin je kazao da Slovenija 'ne može pristati na eksperiment' kad je riječ o rješenju graničnog pitanja i da u Rehnovom prijedlogu stvari moraju biti 'čvrsto definirane'.

Prvi zahtjev Slovenije mora biti 'neposredan kontakt s otvorenim morem', rekao je Kacin, dodajući da je to i do sada bila stalna pozicija Ljubljane. Uz to, Kacin kao zahtjev ističe da se spor ne smije zamrznuti nego ga treba obvezno riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije, a u suprotnom slučaju Hrvatska ne bi mogla napredovati u pregovorima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene