Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska prejudicira granično rješenje

Slovenija prosvjedovala zbog strvine kobile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je Hrvatskoj prosvjednu notu zbog sanitarnog iskapanja konjske strvine kod imanja kontroverznog Joška Jorasa, blizu graničnog prijelaza Plovanija, na lijevoj obali Dragonje.

Radi se o teritoriju koji Slovenija smatra teritorijalno spornim. U prosvjednoj noti koja je popodne predana hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani navodi se da je hrvatska veterinarska služba obavila iskop strvine kobile koja se nalazila 'na slovenskom državnom teritoriju', te da da je riječ o jednom u od niza 'jednostranih postupaka' kojima Hrvatska nastoji 'prejudicirati granično rješenje'. Kako se navodi u priopćenju koje je povodom prosvjeda objavljeno na web-stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova, hrvatska strana u noti je također pozvana da se pridržava brijunskog dogovora iz 2005. o izbjegavanju incidenata i da se ubuduće suzdrži od jednostranih postupaka. Slovenija je prije dva mjeseca u parlamentarnim 'zaključcima' povodom ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma za ulazak u NATO navela da je spomenuto područje koje se ranije definiralo kao sporno dio slovenskog teritorija.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> Joras zakopao kobilu pa zvao slovensku inspekciju

Joras koji u slovenskim medijima i javnosti već niz godina važi kao 'borac za južnu granicu', izjavio je jučer za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV da je Hrvatska iskopavanjem kadavera kobile napravila provokaciju i da time želi dokazati da ima kontrolu nad spomenutim područjem. Joras je ustvrdio da je od slovenske veterinarske službe dobio obavijest da će njihovi stručnjaci u petak iskopati strvinu, ali da su hrvatski veterinarski organi bili brži.

Županijska veterinarska inspektorica Rajka Lesić izjavila je popodne da je iskop kobilje strvine obavljen na temelju dopisa istarske policijske uprave o utemeljenoj sumnji da je u blizini graničnog područja u općini Buje suprotnom zakonskim i sanitarnim propisima zakopana strvina kobile za koju se sumnjalo da je bila u Jorasovu vlasništvu, a nakon što se utvrdi tko je bio vlasnik životinje protiv njega bit će podnijeta odgovarajuća prijava. Strvinu je preuzela veterinarska stanica iz Rijeke, a u Hrvatskom veterinarskom institutu obavit će se obdukcija kako bi se ispitalo je li kobila uginula od neke zarazne bolesti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene