Zbog situacije u Afganistanu i straha od povećanog priljeva izbjeglica, Slovenija će postaviti nove kilometre žičane ograde na granici s Hrvatskom.

Galerija Marko Balen Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 1 Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 2 +7 Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 3

Slovenija gradi još nekoliko desetaka kilometara žičane ograde na granicu s Republikom Hrvatskom.

Vezani članci Ilustracija Hoće li se žaliti na presudu? Hrvatska mora platiti 15.000 eura odštete migrantu iz Maroka koji je preživio požar na Bajakovu Slika nije dostupna SLOVENIJA OBJAVILA NOVA PRAVILA Doznajte tko od ponoći smije ući u tu zemlju

Znači li to da Slovenija nešto zna o dolasku izbjeglica, a što Hrvatska ne zna i gdje će sve nova žica razdvajati dvije zemlje? U blizini graničnog prijelaza u dolini Kupe odgovor je potražio reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Gdje će se točno postaviti nekoliko desetaka kilometara nove žice, još se ne zna. To je danas najavio ministar unutarnjih poslova Slovenije u posjetu Celju. Tada je obišao gornji, sjeverni dio granice između Slovenije i Hrvatske", kazao je Balen.

"Pretpostavlja se da će dio žice biti postavljen u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji gdje su postavljani i prvi kilometri. Postavljeno ih je više od 200 kilometara, počelo se s postavljanjem žilet-žice, poslije se mijenjala u panel ogradu nakon sirijske krize 2015. i 2016. godine", dodao je Balen.

"Tada je bio veliki pritisak migranata iz ratom zahvaćene Sirije balkanskom rutom kroz Hrvatsku i Sloveniju prema zemljama zapadne Europe. Kad se postavilo prvih 200 kilometara, to je izazvalo dosta veliki bunt stanovnika s obje strane", rekao je Balen.

Stanovnicima tog područja smetala ograda

Tada je ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala s ljudima u Sloveniji i Hrvatskoj i smetala im je ta žica.

"Činila je štetu i na divljači, ali sad je to već polako normalizirano, promijenjeno, nema toliko te opasne žice", rekao je Balen.

Odluka slovenske vlade je da se ide u postavljanje nove. "S druge strane, imaju li Slovenci neka saznanja koja mi nemamo - ne bih rekao jer brojke govore u korist toga da se ne očekuje veći migrantski val nakon krize u Afganistanu", dodao je.

"Prošle godine uhvaćeno je više od 7800 ilegalnih migranata u Sloveniji koji su došli iz Republike Hrvatske, a ove godine tek 4500. To govori i da hrvatska policija radi dobar posao već na samom ulazu iz BiH prema Hrvatskoj pa je ilegalnih migranata sve manje i manje", rekao je.

"Stanovnici ovoga kraja nadaju se da će uskoro i ograda biti prošlost", zaključio je Balen. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju