Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada podržava veće angažiranje SAD-a u rješavanju spora Slovenije i Hrvatske, no smatra da je to prvenstveno pitanje koje se treba riješiti unutar Europske unije, izjavio je u srijedu u Washingtonu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.


'Mi svakako podržavamo angažiranje SAD-a u rješavanju toga, ali mislimo da to treba ostati pod okriljem EU-a. Ipak smo mi članica EU-a, a Hrvatska to želi postati. Rješenje treba naći unutar Unije. No, dobro je da Amerika podržava taj proces', rekao je Žbogar, odgovarajući na pitanje Hine o angažiranju SAD-a nakon praktičnog odustajanja, poslovično neučinkovite, Europske unije od posredovanja u sporu.

Vezani članci Bolnica u Sloveniji, ilustracija U susjednoj zemlji bolnice pod velikim pritiskom: "Nedostaje nam kadra i bojim se da će žrtava biti sve više" Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija Nema nestašice: Slovenija posuđuje gotovo 41.000 doza cjepiva Pfizera Hrvatskoj

Žbogar se u srijedu u State Departmentu sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, s kojom je potpisao ratificirane protokole o Sporazumu o pravnoj pomoći i izručenju između SAD-a i Slovenije, kakve SAD od 2005. potpisuje sa svim članicama EU-a. Na pitanje je li s Clinton razgovarao o slovenskoj blokadi pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, koja traje već sedam mjeseci, Žbogar je odgovorio da "Clinton nije govorila o blokadi..., već ju je zanimalo u čemu je problem između dvije zemlje", što joj je on objasnio.

Rješenje u interesu Amerike

'Zanimalo ju je kako vidimo rješenje. U interesu Amerike je da se nađe rješenje, kao i u interesu Hrvatske i Slovenije. Oni znaju da se rješenje traži u okviru europskog procesa i spremni su i dalje podržavati taj proces', kazao je Žbogar. Upitan nazire li se spremnost SAD-a za veće angažiranje i traženje kompromisa u rješavanju spora oko slovenske blokade pregovora Hrvatske i EU-a, s obzirom na posljednje izjave američkih dužnosnika, uključivo imenovanog veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Jamesa Foleya na saslušanju pred Senatom u utorak, Žbogar je kazao da nije dobio takav dojam.

'Nisam dobio takav dojam u razgovoru s državnom tajnicom Clinton. Oni i dalje podržavaju pregovore između dvije zemlje. Clinton je sa zadovoljstvom saslušala da će se dvoje premijera sastati u petak, te da će to biti susret za građenje povjerenja koji će, nadamo se u budućnosti, dovesti do rješenja', rekao je.

>> SAD želi rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora

Foley je na saslušanju u Senatu istaknuo da slovenska blokada hrvatskog pristupa EU-u ugrožava 'pozitivnu dinamiku' koju perspektiva euroatlantskih integracija znači za reforme u jugoistočnoj Europi. Također je ocijenio da bilateralne nesuglasice ne trebaju priječiti euroatlanske integracije zemalja jugoistočne Europe. Slovenski ministar vanjskih poslova kazao je da je s Hillary Clinton razgovarao i o ukupnoj situaciji na zapadnom Balkanu, o stanju u Afganistanu, gdje Slovenija od veljače ove godine ima 70 vojnika u pokrajini Herat, te o stanju u Bjelorusiji i cijeloj istočnoj Europi, vezano uz slovensko predsjedavanje OESS-om, zatim o klimatskim promjenama te drugim pitanjima.

 SAD se nada rješenju na dobrobit obiju zemalja

Sjedinjene Države nadaju se da će spor Hrvatske i Slovenije biti riješen na dobrobit obiju zemalja, izjavila je u srijedu američka državna tajnica Hillary Clinton nakon sastanka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom u Washingtonu. Odgovarajući na pitanje novinara je li se na sastanku govorilo o stanju odnosa Slovenije i Hrvatske, Clinton je odgovorila potvrdno.

'Razgovarali smo o tome. Premijeri dviju zemalja sastat će se u petak i nadamo se da će ta stvar biti riješena na dobrobit obiju zemalja', kazala je Clinton. Clinton i Žbogar potpisali su u srijedu protokol o razmjeni instrumenata o ratifikaciji Sporazuma o pravnoj pomoći i izručenju, potpisanog 2005., kakav SAD ima sa svim članicama EU.

Nakon svečanog potpisivanja dokumenata, Clinton i Žbogar su u izjavama za novinare kazali da su na sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, stanju na zapadnom Balkanu, suradnji unutar NATO-a, uključivo misiju ISAF-a u Afganistanu, trgovinskoj suradnji i oporavku svjetskog gospodarstva, te o demokraciji, odgovornoj vladavini i ljudskim pravima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju