Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska i hrvatska vlada potpisat će sporazum o uređenju grobnih mjesta iz vremena rata i poraća kojim se među ostalim regulira i pitanje masovnih grobnica Hrvata koji su ubijeni u Sloveniji neposredno nakon Drugog svjetskog rata.


Za potpis sporazuma, čiji je tekst usuglašen na sastanku vladinih izaslanstava ovog mjeseca, sa slovenske je strane ovlaštena Marjeta Cotman, ministrica rada i socijalne skrbi, navodi se u priopćenju. 

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Cjepivo AstraZenece, ilustracija Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci

Sporazumom se reguliraju pitanja vezana uz uređenje i održavanje takvih grobnih mjesta civila i vojnika ubijenih u Prvom i Drugom svjetskom ratu i nakon njega, razmjena podataka, pristup takvim mjestima, te moguća ekshumacija ili prijenos posmrtnih ostataka na drugo mjesto, ali i financijske obveze obiju država koje iz toga proistječu.

U nedavno objavljenoj knjizi o stratištima i masovnim grobnicama Hrvata u Sloveniji, koju su napisali slovenski povjesničar Mitja Ferenc i Želimir Kužatko, a izdao "Počasni bleiburški vod", navodi se da u Sloveniji od otkrivenih 512 mjesta s posmrtnim ostacima žrtava ubijenih tijekom, ali najviše odmah poslije Drugog svjetskog rata, u najmanje 85 nalaze se i posmrtni ostaci hrvatskih žrtava. 

U ostalima su Slovenci i pripadnici drugih naroda, civili i vojnici.

Pretpostavlja se da su najveće masovne grobnice s hrvatskim
žrtvama, vojnicima i civilima vraćenima iz Bleiburga, one u Teznom blizu Maribora, te u Kočevskom rogu.