Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci ljuti zbog pravilnika

Slovenija će poslati prosvjednu notu Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja 'nema pravnog učinka' na arbitražni postupak kojim će biti riješen hrvatsko-slovenski granični prijepor.

Pahor je istaknuo da je ipak riječ o jednostranom koraku zbog kojega će Slovenija u petak poslati službenu prosvjednu notu. On je na redovitoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, na pitanje je li Slovenija zbog hrvatskog pravilnika o ribolovnim područjima uložila službeni diplomatski prosvjed Hrvatskoj jer je granica na moru u hrvatskom pravilniku ucrtana sredinom Savudrijske vale, odgovorio da po njegovim informacijama nota Hrvatskoj nije poslana nego će slovensko ministarstvo vanjskih poslova prosvjed poslati sutra.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> Slovenija: Hrvatski pravilnik neće utjecati na arbitražu

>> Slovenci nam opet prijete

'Moje je mišljenje da je potrebno izbjegavati poteze koji nemaju pravnog učinka i kojima jedni kod drugih samo izazivamo ljutnju', rekao je Pahor. Dodao je da će granični prijepor biti riješen temeljem odluke arbitražnog suda, te da je uspješno zaključivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom omogućilo njegovoj vladi da se koncentrira na gospodarsku problematiku u vrijeme krize, ali imalo i pozitivni sigurnosni utjecaj u cijeloj regiji.

'Premlaka reakcija'

Na pitanje novinara smatra li opravdanim što su neki članovi savjetodavnog tima za arbitražu ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara dali ili najavili ostavke zbog navodno 'premlake reakcije' njegove vlade na spomenuti pravilnik, Pahor je rekao da oni po njegovu mišljenju za to nisu imali nikakva valjanog razloga i da će povjerenstvo za arbitražu u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova normalno nastaviti svoj rad.

Neki hrvatski i slovenski mediji već su ranije bili javili da je Slovenija poslala Hrvatskoj prosvjednu notu zbog hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene