Žilet žicu slovenska je vojska postavila i u blizini graničnih prijelaza Rupa i Pasjak, iznad Opatije.


Nakon Gorskog kotara žica se postavlja sve južnije i drugi bi tjedan mogla osvanuti i u Istri. Mještani s obje strane granice su ogorčeni, u Ljubljani su intelektualci i članovi civilnih udruga prosvjedovali, no čini se - žica ide dalje.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku Gužva na granici, ilustracija Dobro nam došli, susjedi! Hrvatska od sutra za Slovence obojana u zeleno

Žilet žica uz granicu s Hrvatskom neugodno je iznenadila stanovnike Jelšana, prvog mjesta sa slovenske strane, nedaleko od graničnog prijelaza Rupa. 'Malo mi to djeluje stravično, tako da se i ne osjećam baš najbolje jer kad vidiš ovu žicu ne možeš ni spavati mirno po noći kako treba', kaže Dušan iz Jelšana.

Slovenska vojska nastavila je s postavljanjem žilet žice uz granicu. Nakon Gorskog kotara došli su u zaleđe Rijeke, a navodno se ide i dalje prema Istri. S ovim činom najviše su ogorčeni stanovnici s obje stane granice. 'To je jedno veliko zlo, granica, a naročito ova žica sada nikad nije donijela dobre odnose i sreću između susjednih država', kaže nam Zdenko iz Jelšana.

PROSVJED PROTIV ŽICE Ljubljana: Aktivisti protiv militarizacije i ksenofobije u Europi

Stanovnici s obje strane granice ne vjeruju da će se ova žica brzo maknuti. Ljudi će se naučiti na nju, ali će divljač stradati, smatraju.

Zbog žice na slovensko-hrvatskoj granici prosvjedovali su članovi slovenskih civilnih udruga i intelektualci u Ljubljani.

Što god rekli i napravili stanovnici pograničnih mjesta - svjesni su da će slovenska vojska nastaviti postavljati žicu uzduž hrvatsko slovenske granice koja je oduvijek spajala a ne razdvajala dva naroda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook