Područje uz rijeku Dragonju (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Područje uz rijeku Dragonju (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenska vlada u četvrtak je donijela nekoliko novih provedbenih zakona te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku.


Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu, s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Drama u Sloveniji: Novi rekord u broju novozaraženih, epidemiolozi više ne mogu hvatati kontakte Migranti u Hrvatskoj - 3 Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije"

Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem lipnja prošle godine po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovice Savudrijske vale, a imala bi i pravo na nesmetani prolaz brodova te na postavljanje kabela posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.

Zakon o općinama trebao bi se po prijedlogu vlade promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran kojoj su 1994. godine na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka "priključeni" zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara "pripao" Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.

Izmjenom zakona o zaštiti prirode vlada, kako navodi, želi omogućiti brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 s arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.

Slovenska vlada isto je tako u četvrtak predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. godine proglasio slovensku zaštitno-ekološku zonu i epikontinentalni pojas u Jadranu.

Presudom arbitražnog suda nastalo je novo pravno stanje, jer je utvrđeno da Slovenija nema morskih zona zapadno od granice određene istom presudom u Piranskom zaljevu te da posljedično nema ni epikontinentalni pojas ni zaštitnu ekološku zonu. Zapadno od tako definirane morske granice Slovenija ostvaruje pravo samo na spojnicu, što ne uključuje i pravo na istraživanje, eksploatiranje ili gospodarenje prirodnim bogatstvima, obrazložila je Cerarova vlada svoj zakonski prijedlog.

Isto tako, slovenska vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. članka pomorskog zakonika, prema kojemu je vanjska granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.

''S arbitražnom presudom određena državna granica dijelom definira i granicu teritorijalnog mora, a u Piranskom zaljevu i granicu unutarnjih voda. Dosadašnji pomorski zakonik zato državnu granicu na moru više ne definira na odgovarajući način jer je ona sada određena međunarodnim aktom s koordinatama, pa time odredba u pomorskom zakoniku postaje nepotrebna'', navela je u obrazloženju prijedloga novog pomorskog zakonika slovenska vlada. (Hina)