Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sljedeće godine pregovori o razgraničenju na Prevlaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorski ministar pomorstva i prometa Andrija Lompar izjavio je kako očekuje da će Crna Gora i Hrvatska tijekom sljedeće godine početi pregovore o razgraničenju na poluotoku Prevlaka.

Lompar je rekao kako je granica s Hrvatskom 'najproblematičnija', dodajući da Crna Gora ima precizno
utvrđene granice jedino s Albanijom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

Prema njegovoj ocjeni nije dobro ni za Hrvatsku ni za Crnu Goru da u međugraničnom prostoru postoji jedna zona koju zbog neriješenog graničnog pitanja nije moguće ekonomski valorizirati. Uz turističke vrijednosti, postoje naznake kako je morsko dno oko Prevlake bogato plinom i naftom.

Na poluotoku Prevlaka na ulazu u Bokokotorski zaljev na snazi je Privremeni sporazum iz 2002. godine kojim je Hrvatskoj pripao kopneni dio tog polutoka i morski pojas ulaza u zaljev od oko 500 metara.

Dio akvatorija, uz lijevu obalu poluotoka proglašen je 'ničijim
morem', čime je Crna Gora zadržala kontrolu nad morem i ulazom u zaljev.

Crnogorski i hrvatski dužnosnici u više su navrata izjavljivali kako privremeno rješenje 'zadovoljava obje strane te da to pitanje ne treba zaoštravati'.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je ranije da se
Sporazum o Prevlaci, u proteklih pet godina primjenjivao 'za dobro obiju država', te da ga 'ne treba mijenjati'.

'Sporazum predstavlja važnu poruku s prostora Balkana po kojoj su se dvije države uspjele privremeno dogovoriti o vrlo osjetljivom pitanju', naveo je Vujanović.

Rekao je kako je u proteklom petogodišnjem razdoblju sporazum dokazao da Prevlaka treba biti prostor spajanja, pogotovo s obzirom na to da se nalazi između atraktivnih turističkih destinacija Dubrovnika i Boke koje su 'kompatibilne i čija se turistička i ekonomska vrijednost može maksimalno valorizirati'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene