Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slaže se nova Vlada

Slaže se nova Vlada: HSS se odriče Ministarstva poljoprivrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči potvrđivanja Vlade Jadranke Kosor u Saboru, slažu se nove kadrovske križaljke. Prije nešto više od sat vremena počela je sjednica predsjedništva HSS-a, jednog od HDZ-ovih koalicijskih partnera. Stranka čiji je predsjednik Josip Friščić jučer javno dao potporu mandatarki Jadranki Kosor, danas odlučuje što će od nje tražiti u novoj podjeli karata.

Koalicijski sporazum među partnerima više ne vrijedi. Mijenjati će se i to se samo kozmetički. Odlazak Ive Sanadera i dolazak Jadranke Kosor partnerima je dao priliku za preraspodjelu snaga u Vladi i novu političku trgovinu. Partner HSS već se izborio za potpredsjedničku fotelju. Tko god u nju bude sjeo, od sutra će preuzeti zasigurno dio dosadašnjih poslova Jadranke Kosor. No, čime će se stvarno HSS-ov potpredsjednik baviti nejasno je. HSS, priča se, spreman je se odreči Ministarstva poljoprivrede. 'HSS će napraviti sve da hrvatskom selu i seljaku bude dobro i da se donose odluke u njihovu korist', kaže Nenad Matić, glavni tajnik HSS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekonstrukcija Vlade Friščić protiv izvanredne sjednice: 'Neka blagdani prođu bez svađa' Slika nije dostupna Okrenuti se gospodarskom oporavku Friščić: Sanader nije prijetnja koaliciji

>> 'Nova Vlada neće moći voditi državu'

Uzelac preuzima dio poslova Jadranke Kosor

Moguće je i spajanje ministarstava poljoprivrede i regionalnog razvoja U tom slučaju dva su scenarija. Povratak Čobankovića u resor ili čak spajanje poljoprivrede i regionalnog razvoja. Partneri iz SDSS-a svjesni su da ministarstvo, iako su željeli regionalni razvoj neće dobiti. 'Priča se svašta, ali se mi na te priče ne bismo obazirali', kaže Milorad Pupovac. Potpredsjednik Uzelac osim dosadašnjih obaveza preuzet će i dio poslova Jadranke Kosor. Ponajviše vezan za tematiku manjina, ljudskih prava i regionalnog razvoja. Socijalne partnere uz gospodarstvo i energetiku u svoje bi potpredsjedničke ovlasti trebao upisati Damir Polančec. 'Koalicijski se sporazum neće mijenjati u glavnom sadržaju, samo smo mijenjali dio o tome kako bolje komunicirati', rekla je potpredsjednica Vlade i šefica HSLS-a Đurđa Adlešič.

Radovan Fuchs ministar znanosti i obrazovanja

I Đurđa Adlešič preuzet će dio dosadašnjih poslova kolegice Kosor prvenstveno one vezane za drogu i zatvorski sustav. Bianca Matković, ministrica bez ministarstva, bit će zadužena za poslove Europske unije, vanjskih poslova, a možda i Haaga s obzirom da nitko od partnera taj dosadašnji posao jadranke Kosor ne želi preuzeti. Još su tri nova ministra. Radovan Fuchs za obrazovanje, Davorin Mlakar za Upravu i Tomislav Ivić za branitelje i obitelj. Iz Vlade u zastupničke klupe seli Sunčana Glavak, desna ruka vladina glasnogovornika Zlatka Mehuna, koji navodno također lagano priprema odlazak iz Banskih dvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene