Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Svete obitelji

Slavonsko selo s razlogom za slavlje: Ivanovce nije napustila niti jedna obitelj

Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Blagdan svete obitelji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Nedjelju između Božića i Nove godine katolički vjernici obilježavaju kao blagdan Svete obitelji. Ujedno je to i Dan iseljenika, zbog iseljeničkog iskustva Josipa, Marije i Isusa. I današnje su obitelji pred velikim izazovima, no u jednom slavonskom selu imaju razloga za slavlje. Ivanovce kraj Valpova nije napustila niti jedna obitelj.

Blagdan Svete obitelji mještani Ivanovaca pozdravili su pjesmom. Crkvena zvona tamo se često čuju i zbog krštenja i zbog vjenčanja.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

Djece ne manjka, pa je u selo prije 9 godina, vraćena osmogodišnja škola. U uređenoj sredini, kaže Višnja, nije teško stvarati obitelj. ''I sestra i ja smo iz Ivanovaca, u Ivanovcima smo ostali, tu samo se udale, naši muževi su Ivanovčani, iako recimo suprug je kuhar i imao je puno ponuda da ode van i u sezonu, mi smo ipak odlučili ostati u selu uz svoje obitelji'', kaže Višnja.

No, mnoge su hrvatske obitelji radvojene ili su, u potrazi za boljim životom, napustile dom. S oltara poruka da manje treba težiti materijalnom. ''Budimo ono što Bog od nas očekuje. Smatram onda da će i ta naša mlada generacija doista zavoliti obitelj'', kaže mons. Marin Srakić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup.

Tajna uspjeha u Ivanovcima je i raspodjela posla. Dok su žene čuvale djecu, muževi su pripremali zabavu. Blagdan Svete obitelji proslavljen je uz ples, darove i dobre želje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene