Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je palo više od pola metra snijega, Osječani nemaju većih problema.


Takav je to mentalitet - kad je najteže, ovdje ljudi pokazuju veliko zajedništvo i solidarnost. Pomažu jedni drugima očistiti snijeg, a svi zajedno onima koji to ne mogu, starima i bolesnima. U tijeku je i akcija prikupljanja deka, tople odjeće i hrane.

Vezani članci Zimski padovi Razbili se kao kruške: Zimske radosti mogu biti jako bolne, pogotovo za ponos Mraz u Zagrebu Prava zima tek stiže: Temperature idu još dolje, a osjećaju hladnoće pridonijet će i sjeverac i olujna bura

Kuća zatrpana snijegom, a u njoj sama živi 76-godišnja baka Ana. Što bi ona gurala satima, volonteri su odgurali za nekoliko minuta. Kolni ulaz, prilaz kući i dvorište - sve je očišćeno. 'Jako ugodno su me iznenadili i puno vam hvala. Znate što, nisam znala da je starost tako teška. Jako je teška', rekla je Ana Klekar iz Antunovca.

>> Iduća dva dana još ledenije, a zatim novi snijeg...

Baka je dobila izlaz u svijet, a volonteri osjećaj da su napravili nešto dobro. 'Da smo plaćeni, što ja znam, bilo bi drugačije. Ovako mi je i ljepše, što bi i radio kod kuće', rekao je volonter Darko Kmoniček. Sve su to članovi antunovačkog dobrovoljnog vatrogasnog društva. 'I meni je drago kad vidimo da smo nekom pomogli. To nam je i glavni cilj, da pomažemo drugima', rekao je Mladen Modrić iz DVD Antunovac.

Starijima pomaže i poštar Tihomir. Snijeg ga nije omeo, pisma stižu na vrijeme, ali ne samo pisma. 'Trebaju lijekovi, a kod nas tu ne radi ambulanta, onda im ponesem lijekove da ne moraju ići', rekao je poštar Tihomir. Evo još jedne prilike za pomoć, osječki je Caritas ostao bez deka i tople odjeće.

>> Ministar čistio snijeg i pomogao seljanima

'Mi ćemo ovih dana organizirati prikupljanje deka, tople zimske odjeće i obuće i hrane za naše korisnike. I to će biti akcija od četvrtka do nedjelje', rekao je velečasni Ivica Rebić i Cariasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Lopata, deka, topla odjeća ili samo topla riječ - nema toga snijega kojega ne mogu otopiti.

Ledolomci se trude svim silama razbiti led koji je na pojedinim mjestima debljine i 30 centimetara. Doista nemaju lagan zadatak, ledolomac Branimir na kojemu je jučer bila i naša ekipa oštećen je. Ipak, u Hrvatskim vodama uvjeravaju nas da je stanje pod kontrolom i da neće doći do najcrnjeg scenarija - ledenih poplava.