Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet veće razine

Povećana koncentracija kancerogenog benzena u zraku, Brođani nosili maske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavonskom Brodu jutros je ponovno bila visoka koncentracija kancerogenog benzena u zraku, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda.

Naime, u 9 sati koncentracija kancerogenog benzena u zraku iznosila je 16,4 mikrograma po prostornom metru. Iako je mjerna postaja u Slavonskom Brodu zabilježila da je koncentracija benzena u 10 sati smanjena na 6,4 mikrograma po prostornom metru, satne vrijednosti i dalje prelaze dopuštenu godišnju koncentraciju od 5 mikrograma po prostornom metru, navodi se.

U izvješću na internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda također se ističe kako se 'čini kako je postala uobičajena praksa da je zrak u Slavonskom Brodu jedan dan zagađen prekomjernom koncentracijom sumporovodika, a drugi dan prekomjernom koncentracijom benzena'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neka se država požuri' Slavonski Brod: Benzen i dalje stvara velike probleme Slika nije dostupna Zagađenje iz rafinerije Slavonski Brod: Sumporovodik blizu rekordno visokih razina

>> Količina sumporovodika u Slavonskom Brodu 8 puta veća od granične!

Slavonsko-brodske gradske vlasti i dalje upozoravaju sve građani da obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koje svakoga sata objavljuje mjerna postaja u Slavonskom Brodu, te da u uvjetima onečišćenja zrak, kakvi su zabilježeni jutros u 9 sati, ne izlaze iz kuće osim ako je to uistinu nužno.

Brođani nosili kirurške maske

Nakon što je već treći put u posljednjih tjedan povećana koncentracija sumporovodika i benzena, stanovnici Slavonskog Broda odlučili su prosvjedovati. Dalibor Vašarević u znak prosvjeda dijelio je kirurške maske građanima koji su nedjeljno popodne proveli na gradskom korzu. Građani su prihvatili ovu inicijativu te su maske i nosili.

Na smrad su građani upozorili i pijenjem kave pod gas maskama. Ministarstvo zaštite okoliša optužuje da se s podacima o zagađenju manipulira. Tvrde da se prisutnost plinova mora gledati u godišnjem prosjeku. Prema takvom izračunu, benzen je u granicama normale, a sumporovodik povremeno narušava kvalitetu zraka.

'To su čiste gluposti koja dolaze iz Ministarstva jer u roku jedne sekunde se može potrovati pola Broda, a ostalih 365 dana rafinerija ne mora ni raditi i to će biti pokazatelj da nema otrovnih plinova', rekao je Dalibor Vašarević, Građanska inicijativa za čisti zrak.

'Strašno, osjete i mala djeca i veliki svi osjete. Smrdi kao pokvareno jaje, strašno', rekla je jedna gospođa pod plinskom maskom. 'Mi ćemo svoj problem iznijeti i Europskoj komisiji jer mislimo da imamo pravo na to', rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda. (I.D. / Z.P. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene