Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutros je u Slavonskom Brodu izmjerena četvrta najviša koncentracija sumporovodika ove godine. Gradonačelnik Mirko Duspara ponovio je apel Vladi da učini nešto kako bi zagađenje iz Bosanskog Broda prestalo.


Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara poslao je pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i mjerodavnim ministarstvima zbog sve češćih prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika u zraku, a od njih traži da se brže počne rješavati problem emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.

"Tražimo da se to pitanje počne brže rješavati. Nije istina kako Hrvatska nema načina da zaustavi to onečišćenje. Od obećanja nemamo nikakve koristi. Ako se u rafineriji ne želi ulagati u obnovu, onda treba izvesti pritisak na dotok nafte u njezine pogone", smatra Duspara.

Vezani članci Slika nije dostupna Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem' Slika nije dostupna Povećana koncentracija kancerogenog benzena u zraku, Brođani nosili maske

>> Brođani zbog sumporovodika u pomoć pozivaju državni vrh

Nezadovoljan je također što grad nema svojeg predstavnika u međudržavnome povjerenstvu osnovanom radi praćenja onečišćenja i rješavanja problema. Podsjeća i da se još čeka postavljanje druge postaje za mjerenje kakvoće zraka na području grada i njegove okolice.

Jutros u osam sati izmjerena koncentracija sumporovodika od 39,6 mikrograma po kubičnom metru četvrta je po veličini koncentracija ikad izmjerena na mjernoj postaji Slavonskome Brodu, no zabrinjava i visoka koncentracija benzena, čija vrijednost u satu premašuje godišnju graničnu koncentraciju, stoji u gradonačelnikovu pismu, koje je poslao i na adresu rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.

Na često onečišćenje zraka upozorava i Građanska inicijativa za čist zrak.

Danas je stanje zaista alarmantno jer smo neprekidno više sati bili izloženi onečišćenju, a u jednome trenutku izmjerena je i najveća ovogodišnja koncentracija sumporovodika od gotovo 40 mikrograma po kubičnome metru, što je gotovo šest puta više od granične vrijednosti, upozorio je Tot Đerđ iz Građanske inicijative.

Na sastanku Građanske inicijative najavljenom za sljedeći tjedan bit će riječi i o mogućim prosvjednim akcijama. "Moramo biti glasniji jer sve ovo dopisivanje nije dovoljno", zaključio je Tot Đerđ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook