Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od popuštanja

Nasip u Slavonskom Brodu namočen vodom, u Rajevom Selu napukao novi nasip!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem više ne predstavlja vodostaj koji opada, nego natopljeni nasipi koji se i dalje učvršćuju.

Na sjednici kriznog stožera u Slavonskom Brodu, na kojoj je bio nazočan i premijer Milanović, zaključeno je kako je izbjegnuta prava katastrofa.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

Što se tiče vodostaja Save, on polako, ali sigurno opada. Zadnja 24 sata bila su dramatična i bilo je pitanje hoće li se Slavonski Brod, ali i područje gdje živi stotine tisuća građana, obraniti. Nasip je izdržao, ali najveći problem su podzemne vode i činjenica da su ti nasipi namočeni vodom. Nasipi se i dalje dodatno učvršćuju i pored svakakoga se postavljaju vreće pijeska. U zadnja 24 sata pored nasipa je istovareno preko 200 kamiona s pijeskom.

EKSKLUZIVAN VIDEO IZ ZRAKA Evakuirat će se i prisilno, a spašena stoka morat će u klaonicu!

O svemu tome se razgovaralo na kriznom stožeru. I premijer Milanović i ministar Jakovina i svi ostali ljudi zaduženi na čelu s gradonačelnikm i županom primili su sve informacije i kad da su odahnuli da je nagore prošlo, ali još jednom šalju jasnu poruku - nemojte se opustiti, treba sada obraniti nasipe jer su ljedeći dani također kritični.

'Ovo je mogla biti prava katastrofa. Ovakvog vodostaja nije bilo nikada. Sada idem u Gunju i taj dio i informiran sam da je popustio u Rajevom Selu dio nasipa koji je prije 4 godine, 2010. obnavljan. Dakle, pukao nam je novi nasip. Tražim od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to', rekao je Milanović.

'Ovo što vidite sad, pojačavamo nožicu nasipa jer nasip curi na sve strane, za sad to nije zabrinjavajuće,ali nikad ne znamo kad može do kraja pući. Nama je sad voda negdje metar i pol iznad glave, kuće bi praktički bile prvi kat pod vodom da sad tu negdje pukne', objasnio je gradonačlenik Mirko Duspara.

Razgovarali smo i s gradonačelnikom o tome koliko dana on zapravo smatra kritičnim i kada će Slavonski Brod moći odahnuti.

Više nije problem vodostaj Save, on nije rekordan. Problem je zapravo nasip koji je natopljen vodom. Smatra se da je pet sljedećih dana također presudnih. U dijelu gdje bi, ukoliko nasip popusti, moglo biti najkritičnije evakuirano je gotovo tisuću ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene