Osim što su državi dužni prijaviti svaku kap domaće šljivovice ili medice, svaku litru više moraju platiti dodatno. U protivnome - prijete im ne baš male kazne.
Pročitajte i ovo
katastrofalno nevrijeme
Meteorolog Dnevnika Nove TV o pojavi superćelija: "Ne smijemo živjeti u nekoj iluziji. Energija u atmosferi se sve više pojačava"
Snažno nevrijeme
FOTO/VIDEO Užas na istoku Hrvatske: Kuće izgledaju kao nakon ratne katastrofe, struje još uvijek nema
>> Zaplijenjeno 7 787 litara ilegalno proizvedene rakije
>> Kako je Hrvatska ubila proizvodnju domaće rakije
Goran i Julija, registrirani proizvođači rakije, nazdravljaju Zakonu o trošarinama. ‘Zakon je znak da se ilegala počinje suzbijati i da mi proizvođači koji plaćamo trošarinu dolazimo na zelenu granu’, rekao je Goran Đanić.
Svaku kap nadzirat će carinska uprava. Za svaki kotao od 100 litara država će opaliti trošarinu od 100 kuna, bez obzira je li se rakija peče za prodaju ili za vlastiti užitak. Samo dvadeset litara čistog alkohola, preračunato 50 litara rakije, može se ispeći bez državnog nameta.
‘Već smo primjetili adekvatne akcije carine koja dolazi u kontrolu neregistriranim proizvođačima’, kaže Julija Đanić, a u sklopu akcija u carinsko skladište je ‘nakapalo’ gotovo 5 tisuća litara ilegalne rakije u samo tri mjeseca.
‘Slijedom toga su pokrenuti prekršajni postupci te izvršeni naknadni obračun trošarine u iznosu od 364 tisuće kuna’, kaže Predrag Juratovac iz Carinske uprave koji upozorava da je rok za prijavu svake ovogodišnje kapljice kraj siječnja.
Zakon je to, smatraju mnogi, koji se miješa u tradiciju. ‘Tradiciju trebamo zadržati i ne smijemo dozvoliti da ju ugasi, bilo zakon, bilo prilagodba s EU. Oni koji prodaju moraju platiti, a oni koji peku za sebe, ne bi trebali’, mišljenja je Željko Kraljičak, dožupan za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.