Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilagodba Europskoj uniji

Slavonska rakija na udaru Zakona o trošarinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradiciju pečenja rakije u dvorištu, Slavoncima je pomrsio Zakon o trošarinama koji je na snazi već punih 11 mjeseci.

Osim što su državi dužni prijaviti svaku kap domaće šljivovice ili medice, svaku litru više moraju platiti dodatno. U protivnome - prijete im ne baš male kazne.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

>> Zaplijenjeno 7 787 litara ilegalno proizvedene rakije

>> Kako je Hrvatska ubila proizvodnju domaće rakije

Goran i Julija, registrirani proizvođači rakije, nazdravljaju Zakonu o trošarinama. ‘Zakon je znak da se ilegala počinje suzbijati i da mi proizvođači koji plaćamo trošarinu dolazimo na zelenu granu’, rekao je Goran Đanić.

Svaku kap nadzirat će carinska uprava. Za svaki kotao od 100 litara država će opaliti trošarinu od 100 kuna, bez obzira je li se rakija peče za prodaju ili za vlastiti užitak. Samo dvadeset litara čistog alkohola, preračunato 50 litara rakije, može se ispeći bez državnog nameta.

‘Već smo primjetili adekvatne akcije carine koja dolazi u kontrolu neregistriranim proizvođačima’, kaže Julija Đanić, a u sklopu akcija u carinsko skladište je ‘nakapalo’ gotovo 5 tisuća litara ilegalne rakije u samo tri mjeseca.

‘Slijedom toga su pokrenuti prekršajni postupci te izvršeni naknadni obračun trošarine u iznosu od 364 tisuće kuna’, kaže Predrag Juratovac iz Carinske uprave koji upozorava da je rok za prijavu svake ovogodišnje kapljice kraj siječnja.

Zakon je to, smatraju mnogi, koji se miješa u tradiciju. ‘Tradiciju trebamo zadržati i ne smijemo dozvoliti da ju ugasi, bilo zakon, bilo prilagodba s EU. Oni koji prodaju moraju platiti, a oni koji peku za sebe, ne bi trebali’, mišljenja je Željko Kraljičak, dožupan za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene