Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Topi se mast, prave čvarci, pune kobasice - vrijeme je svinjokolje, starog slavonskog običaja za koji su mnogi strahovali da će nestati ulaskom u EU. No straha nema, dvorišta su puna. I ova zima dočekat će se punih pušnica i hladnjaka.


Obitelj, susjedi, rodbina i prijatelji okupili su se kako bi pomogli u pripremi, a dim iz kotlova znak je starog slavonskog običaja – u dvorištu Božidara Horvateka je počelo kolinje. Mnogi su strahovali da zbog ulaska u Europsku Uniju više neće biti kolinja, no mogu odahnuti.

Vezani članci Koronavirus - 2 Koronavirusom zaražen službenik EU-a u Bruxellesu, jedan još čeka rezultate Slika nije dostupna Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja

'Bilo je puno govora, bit će ovo, bit će ono, na kraju je ispalo dobro za nas. Mi se nismo previše bojali jer smo znali da ono što radimo, radimo ispravno', kazao je Božidar.

>>
Pršut radimo od uvoznog mesa, a slavonski seljaci nemaju kome prodati svoje svinje

U dvorištu svi imaju posla. Muškarci rade, a domaćice se brinu za objed. Obveze ne zaobilaze ni one najmlađe. No, za neke poslove ipak je potrebno malo više iskustva.

Čvarci, slavonska delicija, postigli su zavidnu cijenu na tržištu. 'Cijene se kreću od 80, 70 do 100 kuna. Prije nisu bili tako skupi', kazala je Iris.

Nije bilo skupo ni meso, koje si većina da nema kolinja, ne bi mogla priuštiti. 'Spremimo meso, stavimo u pušnicu kobasice, krvavice, kulene, to je neka sigurnost za obitelj', kazao je Božidar.

Nema straha, Slavonci će i ovu europsku zimu dočekati punih hladnjaka i pušnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook