Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brendirane metle

POSLOVNA IDEJA IZ DVORIŠTA Šokice se spremaju pomesti tržište - doslovno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za poslovnu ideju ponekad je dovoljno zaviriti u vlastito dvorište.

Upravo to je učinila nekolicina Slavonki iz Valpovačkog kraja koje pred svojim kućama još uvijek metu tradicionalnim, ručno rađenim metlama. Nakon što su ih prolaznici često znali pitati - otkud im te metle, odlučile su pokrenuti njihovu proizvodnju, brendirati ih i - prodavati.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

Slavonke znaju - za čista dvorišta najbolje su prirodne, šokačke metle. U Valpovačkom kraju vežu se od takozvane metline - vrste korova koji su uzgajali njihovi preci.

Ovu metlu danas rijetki prave, no ove će je šokice oživjeti i ponuditi tržištu. Metlinu su posijale po dvorištima, vrtovima i uz njive. Štiti im usjeve od drugih korova, a bit će, nadaju se i za biznis.

'Tržište postoji samo je bitno da imamo količine i ne moramo se onda bojati da mi to nećemo prodati', kaže Jelica Štrok iz Valpova.

Slične metle u Srbiji se prave za izvoz. Ideju o proizvodnji šokačkih podržava i lokalna zajednica. 'Da malo zadržimo ove naše stare običaje, a ujedno da mogu one nešto profitirati oko toga, ovo je vjerojatno najbolja eko metla u Hrvatskoj', kaže Miro Ištoković iz MO Nard.

Ulaganja nisu velika, a ni posla nema puno. S brendiranom metlom - Šokicom, Slavonke će, kažu, pomesti i tržište.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene