Hrvatski vojnici, arhiva (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Hrvatski vojnici, arhiva (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Tridesetogodišnjak iz Županje neugodno se iznenadio pozivom iz Ministarstva obrane.


Tridesetogodišnji muškarac iz Županje ostao je zatečen i neugodno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane da se javi u Ured državne uprave radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”.

Neodazivanje pozivu bez opravdanog razloga sa sobom povlači novčanu kaznu od 1000 do 5000 kuna.

'Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakiramo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema', požalio se Županjac u Glasu Slavonije.

U MORH-u pojašnjavaju kako je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih pričuvnika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH.

 Ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH počelo krajem 2014. godine, a tijekom narednih 10 godina planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20.000 pričuvnika. Do sada su ustrojene one u Osijeku i Dubrovniku.

Inače, uvođenje pričuvnog sastava provodi se prvi put nakon Domovinskog rata. Jedan od razloga angažiranja pričuvnog sastava, napominju u MORH-u, također je i podizanje sposobnosti reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe.