Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sumnja se da je Vukšić društvu, u kojem je bio direktor, pribavio 51 milijun kuna iskapanjem rudnog blaga.


Našičko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je istražnom sucu osječkoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv Slavka Vukšića ( 61) i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje u protupravnu eksploataciju rudnog blaga, pri čemu je tom društvu pribavljen 51 milijun kuna protupravne imovinske koristi, izvijestilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) na svojim internetskim stranicama, ne navevši identitet, već samo godine osumnjičenika.

Vezani članci Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mijenjaju se dva važna zakona: Znate li kako će izgledati prelazak granice kad Hrvatska uđe u Schengen? Ilustracija Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja

Iskapao izvan dozvoljenih granica

ŽDO je u priopćenju za javnost, iz studenoga prošle godine, u kojem je opovrgnuo da je protiv tadašnjega predsjedničkog kandidata Slavka Vukšića pokrenuo kazneni progon kako bi ga se diskreditiralo u predizbornoj kampanji, izvijestio da je u tijeku kriminalistička obrada u slučaju protupravne eksploatacije rudnoga blaga.

U današnjem priopćenju se navodi kako se osnovano sumnja da je osumnjičenik kao direktor u trgovačkom društvu od travnja 2006. do veljače 2009. postupao suprotno odredbama Zakona o rudarstvu, u nakani da navedenu trgovačkom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist. Tereti ga se da je, iako svjestan da mu je rješenjem nadležnog tijela državne uprave odobreno izvođenje rudarskih radova samo u granicama određenima glavnim rudarskim projektom, naložio iskop i preradu mineralne sirovine izvan navedenih granica otkopavanja.

Predložena privremena zabrana raspolaganjem imovinom

Osnovano se sumnja da su, u spomenutu razdoblju, djelatnici tvrtke iskopali 1,730.513 prostornih metara kamena bazalta, čime je osumnjičenom trgovačkom društvu, na štetu države, pribavljena nepripadna imovinska korist od oko 51 milijun kuna. Ujedno, istražnom je sucu predloženo donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom osumnjičenoga trgovačkog društva radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene tim djelima. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju