Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobio poziv od DORH-a

Linić najavio odlazak iz politike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar financija Slavko Linić rekao je danas da od Državnog odvjetništva RH nije dobio nikakav poziv vezan uz predmete koje je jučer iznio na konferenciji za novinare kao ni o predmetu "Spačva" za koji ga sumnjiči premijer Zoran Milanović.

'Od DORH-a nemam nijedan poziv, a da ne govorim o prozivanjima određene skupine građana iz Rijeke. U Saboru ne postoji nikakav zahtjev za mojim skidanjem imuniteta', rekao je Slavko Linić u razgovoru za javnu televiziju. Naveo je i da nije razmišljao o svom uhićenju te ustvrdio kako je evidentno da su službe, po nalogu premijera Zorana Milanovića, pokušavali komunicirati s njegovim prijateljima te se provjeravalo sve oko njega bez naloga DORH-a ili bilo koga drugoga.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

'Nisam razmišljao o hapšenju, ali je evidentno da su službe, po nalogu predsjednika Vlade Zorana Milanovića, pokušavali komunicirati sa mojim prijateljima, razgovarati s njima i dobiti informacije, kopaju se mnoge predstečajne nagodbe i provjerava se sve oko mene, a bez da postoji nalog DORH-a ili bilo koga drugoga. To su sve potezi neovlaštenog ponašanja premijera Milanovića', izjavio je.

Linić smatra da se radi o pokušaju zastrašivanja od strane premijera Milanovića iako se, kaže, njega ne može zastrašiti. Rekao je da takvo zastrašivanje uvijek djeluje na obitelj, a što premijeru Milanoviću još više zamjerava.

Svojim poslom smatra i prikupljanje još dokaza o tome kao bi sve mogao prijaviti saborskom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost navevši da će u svom pisanom zahtjevu saborskom Odboru pokušati dokazati sve svoje tvrdnje.

Govoreći o savjetniku premijera i predsjedniku Nadzornog odbora Ine Siniši Petroviću, koji je i osobni Milanovićev prijatelj, Linić je rekao da postoje veliki sukobi između ministara i 'osobe od velikog povjerenja premijera'. 'Bili smo nezadovoljni Inom, rezultatima Ine i ulaganjima. Davali smo do znanja kako ocjenjujemo da Petrović nije štitio interese ni Hrvatske niti Ine, već smo ocjenjivali da štiti interese mađarskog MOL-a. Vjerojatno je zbog toga bio nadzor (nad Petrovićem) ali o tome ne znam', kazao je odgovarajući na pitanje je li Milanović zatražio da se ukinu mjere nadzora nad Petrovićem.

Linić je poručio da predsjednik države Ivo Josipović treba štititi zakonitost i provjeriti što se zaista događalo oko korištenja tajnih službi.

'Svi smo zabrinuti sukobima ovakvih razmjera'

SDP bi se, kazao je, trebao opredijeliti je li Linić čovjek kriminala koji krade hrvatsku državu. 'Moje kolege u stranci se trebaju opredijeliti je li Linić kriminalac i ukrao 27 milijuna kuna ili je to ipak to bila spletka predsjednika stranke da makne čovjeka koji može raditi 13 sati neprekidno, zna raditi i ima povjerenje dobrog dijela građana', rekao je Linić.

Naveo je i da je radio u interesu 'Kraša' jer se radi o tvrtki koja zapošljava 2300 ljudi te da je zaustavio uvoz strane robe koja je trebala konkurirati Krašu. Linić je istaknuo da svatko može ići u investiciju i uzeti sredstva iz fondova ili banka, ali ne i novac HBOR-a. 'Novac HBOR-a ulagati u uvoz i pakiranje u Hrvatskoj i konkurenciju na našem tržištu za mene nije prihvatljivo', poručio je Linić.

Upitan na koga misli kad je spominjao prijatelje i rodbinu premijera Milanovića koja ima interese vezano uz njegove odluke, Linić je rekao da on ne provodi naloge te da je to i jedan od najvećih razloga zašto je smijenjen predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, kojemu se to uzelo za krimen. 'Po meni izvanredni predsjednik Uprave HBOR-a, koji ima i međunarodnu reputaciju i odlično je funkcionirao, bio je problem posebnih procesuiranja ministra Marasa i tako dalje. Interes hrvatske proizvodnje treba biti na prvom mjestu i po tome se razlikujemo', kazao je Linić.

Nije htio komentirati stoje je li iza tvrtke 'Mali biskviti' interesi Atlantic grupe.

'SDP se mora boriti za za svoj imidž i zahvaljujući vrlo lošem radu predsjednika stranke izgubili smo dobar imidž i treba ga promijeniti', kazao je Linić upitan treba li Milanović dati ostavku. Naglasio je da će to ovisiti o odluci Glavnog odbora, ali smatra da Milanović nije uspješan premijer, da u dvije godine nije iskoristio svoju šansu.

Na pitanje treba li ići u izvanredne parlamentarne izbore ili bi stranka s drugim premijerom imala snage odraditi mandat do kraja, odgovorio je kako su 'previše podijeljeni da bi mogli ići na novog mandatara i novi dogovor'. 'Izvanredni izbori su jedini mogući s obzirom na podijeljenost stranke', rekao je Linić istaknuvši da više neće ostati u politici.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene