Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UŽIVO: Slavimo 13. obljetnicu 'Oluje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a prvi put i Dan branitelja u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluju u kojoj je, prije 13 godina, oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutog hrvatskog teritorija.

Na internetskoj stranici http://www.braniteljski-portal.hr/?q=node/149 emitira se cjelodnevni prijenos proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, priopćilo je uredništvo braniteljskog portala "Tvrđava Knin".

Pročitajte i ovo Knin nosio i znakovlje Glazbenik uhićen u Kninu: Zbog četničkih pjesama policija privela 63-godišnjaka Dizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 28. obljetnica Obilježavanje Oluje u Kninu, Plenković održao govor: "Nećemo dopustiti Srbiji da bude regionalni tužitelj i sudac"

Podsjećamo, oslobođenje Knina, nakon petogodišnje srpske okupacije, izazvalo je oduševljenje diljem Hrvatske budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.
Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati ujutro.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini (BiH) te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Pred hrvatskim snagama iz Hrvatske su u Srbiju i dijelove BiH pod srpskom okupacijom izbjegle tisuće lokalnih Srba.

Srpska strana uvjeravala je svijet da se radilo o spontanom odlasku Srba, no dokumenti i videozapisi govore da je to bio dobro pripremljen i uvježban odlazak.

Haško tužiteljstvo je za kršenje ratnoga i humanitarnog prava tijekom Oluje i nakon nje optužilo trojicu hrvatskih generala - Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Hrvatski sabor donio je 2006. Deklaraciju o Oluji, u kojoj je ta operacija označena kao odlučujuća bitka koja je Hrvatskoj donijela mir i slobodu. Također je pozvao na čuvanje sjećanja na Oluju koje treba sadržavati i pravo na sustavno i slobodno istraživanje tamnih strana i svih drugih ratnih operacija.

Središnja svečanost i ove se godine održava u Kninu, a počela je polaganjem vijenaca na Gradskome groblju, preletima zrakoplova i budnicama gradskim ulicama.

U mimohodu u Kninu, koji je počeo u 9 sati, sudjeluje 1500 hrvatskih branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene