Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EP

Slab odaziv birača na poplavljenim područjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani s poplavljenih područja, koji su morali napustiti svoje domove, mogu glasovati na posebnim biračkim mjestima.

Od 8.000 ljudi sa poplavljenih područja, do 11 sati, glasovalo je njih svega 131. Tamošnje stanovništvo ima većih briga i posve drugačije prioritete. Svima njima glasovanje je omogućeno. Mogu glasovati čak i ako su izgubili osobne dokumente.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GONG upozorava: 'Krši se izborna šutnja, stranački promatrači agitiraju, nedovoljna educiranost biračkih odbora' Slika nije dostupna Izbori za EU parlament VIDEO Dobro raspoložen i nasmijan: Glasovao i premijer Milanović

Postavljeni su mobilni šalteri MUP-a, na kojima mogu dignuti potvrde i s njima mogu glasovati. Glasovati mogu i pripadnici policije, Gorske službe spašavanja i Crvenog križa, odnosno svi registrirani volonteri. Tu je mogućnost dana iskoristio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Sukladno DIP-ovu naputku, birači s poplavljenih područja koji su izgubili sve dokumente moći će glasovati na današnjim europskim izborima uz posebne potvrde MUP-a ili uz pomoć dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi njihov identitet u mjestima u kojima se nalaze.

Osobe s tih područja glasovati mogu tek nakon što birački odbor, nakon provjere podataka s županijskim povjerenstvom, utvrdi identitet birača.

'Očekujem od ovih izbora da se poboljša situacija općenito, ne samo u Hrvatskoj nego općenito u Europi i da imamo bolju nadu, bolju perspektivu, da budemo zaštićeni, na primjer od ovih velikih poplava', rekao je Franjo Tudorović iz Gunje.

'Valjda će nam pomoći nešto, valjda će dati, jer štete su ogromne. To je vidljivo u cijelom svijetu, koji zna za to. Valjda će nam pomoći nešto', rekao je Lovro Valent iz Gunje.

'Krši se izborna šutnja, stranački promatrači agitiraju, nedovoljna educiranost biračkih odbora'

'Očekujem da mi najviše pomognu oko kuće, da mi kuću poprave ako je oštećena i da mi nabave malo stvari i ako su mi otišla drva, da mi to nabave', kaže Ema Lištić iz Gunje.

Sve se službe doista trude ne bi li svima koji to žele omogućili ostvarivanje građanskog prava da biraju svoje predstavnike u Europski parlament.

'Nikome ne smije biti uskraćena mogućnost radi toga što se dogodila tragedija da nema pravo dati svoj glas. Time se pokazuje da je i u ovim uvjetima bilo moguće organizirati izbore', kaže Rajko Ostojić, ministar unutarnjih poslova. (Hina / B.Š. / I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene