Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG upozorava:

'Krši se izborna šutnja, stranački promatrači agitiraju, nedovoljna educiranost biračkih odbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga GONG priopćila je kako je do 11 sati zaprimila malobrojne primjedbe građana na današnjim europskim izborima.

Iz GONG-a ističu kako, "bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku", apeliraju na izborne kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe. Navode, naime, kako zaprimaju dojave birača da danas dobivaju sms poruke (HDZ, Savez za Hrvatsku), pozive (SDP), e-mailove (HDZ), reklame na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a), te letke (Savez za Hrvatsku).

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Oriana Ivković Novokmet - 2 Za Dnevnik Nove TV Izvršna direktorica Gonga: ''Ako Milanović želi biti drugačiji, onda nema mjesta za hodanje po rubu Ustava'' GONG se oglasio o Milanovićevoj kandidaturi Pravna nesigurnost Gong poziva Ustavni sud da se što prije očituje: "HDZ-ovo zarobljavanje institucija ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav"

KORISTAN VODIČ Evo kako glasovati na izborima za Europski parlament

GONG poziva birače da ostvare svoje biračko pravo i koristeći mogućnost preferencijalnog glasovanja, navodeći kako se birači u dojavama žale na nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora u davanju uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas. Iz GONG-a zato podsjećaju kako je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Zaprimili su, kažu, i nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, zbog čega podsjećaju registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog i da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

Napominju i kako birači s prebivalištem u Hrvatskoj, koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 14. svibnja 2014. godine, mogu glasati uz potvrdu izvađenu u svom uredu za opću upravu.

Također, birači iz poplavama ugroženih područja (Gunja, Drenovci i Vrbanja) mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu uz predočenje osobne iskaznice ili uz dva svjedoka koji potvrđuju njihov identitet. Pripadnici Oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri na poplavljenim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu s potvrdom koju im izdaje bilo koji ured državne uprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene